Sałatka westfalska
W upalne dni nie zawsze mam ochotę na gorący dodatek do dania głownego, wtedy zamiast ryżu, makaronu czy ziemniaków serwuję sałatkę na zimno.
/źródło:" Ziemniaki znowu modne" z serii "Lubię gotować"/
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3/4 szklanki rosołu (może być z kostki)
4 łyżki białego octu winnego
łyżeczka ostrej musztardy
2 cebule
pęczek szczypiorku
3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego
sól
świeżo zmielony pieprz
Rosól zagrzać, przyprawić octem, musztardą, solą i pieprzem. szczypiorek i cebule drobno pokroić. Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Polać ciepłym rosołem, posypać pieprzem i pozostawić do chwili, aż wchłoną rosól. Następnie dodać olej, cebule i szczypiorek, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Doskonała jako dodatek do gotowanych mięs oraz do śledzi.
Smacznego!