Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego.
Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.
Lubię rolady za to, że są takie dekoracyjne. Najczęściej wkładam w środek galaretkę bo zazwyczaj jest najszybciej wyjadana przez dzieci, sama też zjadałam ją w pierwszej kolejności, ale tym razem włożyłam truskawki.
Wykorzystałam tylko połowę porcji z przepisu, a chała i tak wyszła wielka. Kiedyś to były chały a nie chałki ;) Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało oraz plotło. Chała wyszła puszysta i dzięki mące pełnoziarnistej może trochę zdrowsza? :)
Polecam pyszną kawę o smaku amaretto. Lubię takie urozmaicenia, od czasu do czasu, taka kawa kojarzy mi się z czymś odświętnym. Jeśli lubicie amaretto polecam:)
26 maja odbyła się VII edycja Festiwalu "Śląskie Smaki". W ramach festiwalu organizowany jest konkurs kulinarny, w którym biorą udział restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy.
tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Smaczny, lekki torcik truskawkowy z masą z bitej śmietany - w sam raz na urodzinową imprezę na świeżym powietrzu. Masa dzięki dodatkowi żelatyny pozostaje stabilna i tort łatwo przewieźć bez obawy, że coś się po drodze rozpłynie lub rozleci.