Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie
26 maja odbyła się VII edycja Festiwalu "Śląskie Smaki". W ramach festiwalu organizowany jest konkurs kulinarny, w którym biorą udział restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy. Byłam tego dnia w Chorzowie i widziałam, jak powstają konkursowe dania, miałam możliwość spróbowania niektórych z nich. Porobiłam im zdjęcia. Poznałam przepisy na co poniektóre.
Rolada śląska z kluską i ziemniakiem rosti na musie z kalafiora i trufli
Żur ślonski z białym wosztym
Zupa krem z kalarepy i cukinii
Staropolska zupa krem z czosnku
przepis:
Przyrządzamy rosół, do niego dodajemy roztarty czosnek z solą. Czosnku ma być dużo, soli troszeczkę. Bardzo powoli zagotowujemy.
Przygotowujemy trzy mocno roztrzepane żółtka. Do nich powoli dodajemy słodką śmietankę i mieszamy.
Do masy z żółtek powoli dodajemy gorącą zupę, cały czas mieszając. Nie gotujemy mocno. Zupę doprawiamy solą, pieprzem. Można ją zagęścić topionym serem.
* źródło: KGW Kobiernice
Polędwiczki wieprzowe na postumencie z warzyw, uszka z grzybami w sosie z kurek
Tak powstawały kudłate kluski z farszem z liści pokrzyw (sparzona pokrzywa uduszona na maśle z dodatkiem odrobiny śmietany i przypraw).
Kopa pszczyńska
Kopa ornatowska
przepis:
placki kokosowe
6 białek
12 łyżek cukru
400 g wiórek kokosowych
placki bakaliowe
1 puszka ananasa
100 g rodzynek
200 g spirytusu
100 g migdałów
krem
kostka masła
2 jaja
4 łyżki cukru
200-250 g śmietany słodkiej 30-36%
Placki kokosowe
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na ciepło (tzn. naczynie z białkami i cukrem włożyć do miski z ciepłą wodą ok. 40 stopni i ubijać). Do piany dodać wiórki kokosowe, ciągle mieszając. Następnie uformować placki różnej wielkosci, od największego do najmniejszego (aby potem deser mógł mieć kształt kopca).
W formie wyłożonej papierem piec owe placki, w temperaturze 180 stopni.
Bakalie
Ananas pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zostawić do ostygnięcia i namoczyć w spirytusie, pozostawić je w nim na noc.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pociąć w paseczki.
Krem
Masło utrzeć, aż będzie puszyste. Jaja ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką strużką do masła i cały czas mieszać. Dodać spirytus, następnie wsypać kawałki ananasa, rodzynki, migdały. Krem dokładnie wymieszać.
Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem, układając je od największego do najmniejszego.
Ubić śmietankę na sztywno. Placki z kremem oblać śmietaną, udekorować ananasem i posypać tartą, gorzką czekoladą.
* źródło przepisu - KGW z Ornatowic
Więcej zdjęć konkursowych potraw znajduje się na Facebooku .