Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie

Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie

26 maja odbyła się VII edycja Festiwalu "Śląskie Smaki". W ramach festiwalu organizowany jest konkurs kulinarny, w którym biorą udział restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy. Byłam tego dnia w Chorzowie i widziałam, jak powstają konkursowe dania, miałam możliwość spróbowania niektórych z nich. Porobiłam im zdjęcia. Poznałam przepisy na co poniektóre.

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada śląska z kluską i ziemniakiem rosti na musie z kalafiora i trufli
 

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żur ślonski z białym wosztym
 

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z kalarepy i cukinii
 

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Staropolska zupa krem z czosnku

przepis:

Przyrządzamy   rosół, do niego dodajemy  roztarty czosnek z solą. Czosnku ma być dużo, soli troszeczkę.  Bardzo powoli  zagotowujemy.
Przygotowujemy trzy mocno roztrzepane żółtka. Do nich powoli dodajemy słodką śmietankę i mieszamy.
Do masy z żółtek powoli dodajemy gorącą zupę, cały czas mieszając. Nie gotujemy mocno.  Zupę doprawiamy solą, pieprzem. Można ją zagęścić topionym serem.

* źródło: KGW Kobiernice


Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polędwiczki wieprzowe na postumencie z warzyw, uszka z grzybami w sosie z kurek
 

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak powstawały kudłate kluski z farszem z liści pokrzyw (sparzona pokrzywa uduszona na maśle z dodatkiem odrobiny śmietany i przypraw).

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopa pszczyńska

Zdjęcie - Festiwal "Śląskie Smaki" w Chorzowie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kopa ornatowska

przepis:

placki kokosowe

6 białek

12 łyżek cukru

400 g wiórek kokosowych

placki bakaliowe

1 puszka ananasa

100 g rodzynek

200 g spirytusu

100 g migdałów

krem

kostka masła

2 jaja

4 łyżki cukru

200-250 g śmietany słodkiej 30-36%

Placki kokosowe

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na ciepło (tzn. naczynie z białkami i cukrem włożyć do miski z ciepłą wodą ok. 40 stopni i ubijać). Do piany dodać wiórki kokosowe, ciągle mieszając. Następnie uformować placki różnej wielkosci, od największego do najmniejszego (aby potem deser mógł mieć kształt kopca).

W formie wyłożonej papierem piec owe placki, w temperaturze 180 stopni.

Bakalie

Ananas pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, zostawić do ostygnięcia i namoczyć w spirytusie, pozostawić je w nim na noc.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pociąć w paseczki.

Krem

Masło utrzeć, aż będzie puszyste. Jaja ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką strużką do masła i cały czas mieszać. Dodać spirytus, następnie wsypać kawałki ananasa, rodzynki, migdały. Krem dokładnie wymieszać.  

Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem, układając je od największego do najmniejszego.

Ubić śmietankę na sztywno. Placki z kremem oblać śmietaną, udekorować ananasem i posypać tartą, gorzką czekoladą.

* źródło przepisu - KGW z Ornatowic

Więcej zdjęć konkursowych potraw znajduje się na Facebooku .

Kategorie przepisów