Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy


Zdjęcie - Tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"To już czwarty tort zrobiony przeze mnie w tym miesiącu, ale uprzedzałam, że będzie słodko. Upiekłam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Przepis na niego znalazłam w starym numerze "Smaków i Aromatów". Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Tort brzoskwiniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort brzoskwiniowy
Składniki:
Tortownica o śr. 26cm

Ciasto na spód:
3 białka jaj
80g mąki
80g masła
80g cukru pudru
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
sok z ćwiartki cytryny

Krem
3 żółtka
80g cukru pudru
100ml mleka
500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 36%
400g jogurtu greckiego
6 łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń

Posiekane pistacje do dekoracji

Ciasto:
Utrzyj miękkie masło z połową cukru pudru na puszystą masę. Wsyp mąkę, wlej ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Ucieraj jeszcze kilka minut.
Zimne białka ubij dodając stopniowo pozostały cukier przeznaczony do ciasta, Aż piana będzie puszysta. Dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20 minut w temp. 170°. Wystudź nie wyjmując z tortownicy.

Utrzyj żółtka z trzema łyżkami cukru. Zagotuj mleko i wlej mieszając do masy żółtkowej. Podgrzewaj na maleńkim płomyku gazu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Temperatura masy nie może przekroczyć 80° bo się zważy. Odstaw i wystudź.

Ubij dobrze schłodzoną śmietankę, a gdy podwoi objętość dodaj resztę cukru pudru i dalej ubijaj. Przełóż 3 łyżki do worka cukierniczego i odłóż do dekoracji. Do reszty dodaj masę żółtkową i wymieszaj trzepaczką rózgową.

Namocz 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach soku brzoskwiniowego, a następnie podgrzej do rozpuszczenia. Zmiksuj 5 połówek brzoskwiń. Dodaj 5 łyżek kremu śmietankowo-żółtkowego i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na cieście. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Namocz w 3 łyżkach soku brzoskwiniowego resztę żelatyny. Podgrzej do rozpuszczenia i dodaj do pozostałego kremu razem z jogurtem. Delikatnie wymieszaj i przełóż na ściśniętą masę brzoskwiniową. Wstaw na dwie godziny do lodówki. Gdy masa zastygnie udekoruj ją bitą śmietaną, plasterkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami.


Źródło: "Smaki i aromaty"

Kategorie przepisów