Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie

Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie
Zdjęcie - Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowana karkówka w czosnkowo-ziołowej marynacie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 70 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy na średniej grubości plastry.Olej mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy sól, pieprz i liście laurowe.

Zioła rwiemy lub lekko siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do oleju z cytryną. 

Przygotowaną marynatą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na co najmniej 2,5 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty. Oczyszczamy z ziół. Marynatę (bez ziół) zachowujemy na później. 

Grillujemy na rozgrzanym ruszcie około 15 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smarujemy mięso marynatą.

Przed podaniem odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 


Kategorie przepisów