Makaron z białym serem i cebulką to danie bardzo proste i szybkie. Jesli ktoś z Was jest amatorem makaronu, twarogu, cebulki lub potraw jarskich na pewno polubi takie połączenie, gorąco polecam!
Pokazany rano sos boloński może oczywiście wystąpić z makaronem - jest to chyba jego najbardziej znane towarzystwo ale ja wykorzystałam go do naleśników. Jeśli ktoś lubi naleśniki na słono to taki zestaw napewno mu posmakuje. A ja jeszcze mam zamiar zrobić zapiekankę.
Znalazłam w mojej lodówce salami, które trzeba było wykorzystać. Do tego kostka drożdży i żółty ser. Prawie wszystkie składniki potrzebne do pizzy, po co marnować jedzenie:-) Upiekłam 2 blachy pizzy, mniam, pyszotka!
Taka nazwa sadzonego jajka obowiązywała w domu mojego męża - uwielbiam ją - tak cudownie oddaje ideę tej potrawy. Wybicie na patelnie i rozkaz - Siedź! Jajko i szpinak bardzo do siebie pasują, a zwłaszcza takie posadzone: biały, żółty i zielony... tylko jeść.
Po wypróbowaniu dziesiątek przepisów na ciasto do pizzy, które mnie zawiodły mimo, iż opatrzone były wspaniałymi nazwami „tradycyjne włoskie ciasto do pizzy” „ciasto do pizzy od mojego przyjaciela Włocha” itd. Postanowiłam pójść na całość, poświęcić kilka godzin i przebrnąć przez Internet wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu idealnego cienkiego spodu do pizzy. Nie było łatwo, wręcz decyzja przyprawiała mnie o ból głowy więc decydowałam przez 3 dni, który przepis wybrać. Nie mogłam się zdecydować postanowiłam więc zrobić 3 różne ciasta na pizze na 1 obiad! Wyszedł z tego nie lada eksperyment, który zaowocował odkryciem cienkiego, pysznego ciasta do pizzy, rodem z najlepszych włoskich pizzerii.
Jeszcze całkiem niedawno znałam placki ziemniaczane wyłącznie w wersji wielkopolskich plyndzy z cukrem. Po spróbowaniu wersji na ostro z mięsnym sosem, postanowiłam sama przygotować takie danie. Myślę, że wyszło całkiem smacznie i z pewnością takie placki powrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Polecam!
W weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie.Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek.Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi.I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki.Postanowiłam jej ją zrobić...
Coś mnie ostatnio wzięło na takie "fast-foody", które jadałam podczas studiów. Ich smak od tamtej pory się zmienił - te kupowane w budkach są ostatnio nijakie, gumowate, pewnie mrożone i rozmrażane... Dlatego wolę zrobić je sama. A zajmuje to jakieś... 15 minut.
Rzadko jadamy potrawy z dodatkiem pora - zwykle ląduje jako włoszczyzna w zupie, czasem robię z niego surówkę albo dodaję do tradycyjnej sałatki jarzynowej - i to właściwie wszystko. A szkoda, bo można z niego wyczarować naprawdę smaczne dania. Takim daniem jest zapiekanka z porami, piersią z kurczaka i szynką.
Knedle czy pyzy-szczerze mówiąc dla mnie wielkiej różnicy nie ma. Uwielbiam ciasto ziemniaczane w każdej możliwej postaci klusek, czy to kopytka, pyzy, knedle czy jakieś inne. Dzisiejszy przepis był sposobem na wykorzystanie mięsa, które zostaje nam z rosołu.
Kluski kładzione są idealne do różnego rodzaju sosów i mięs.Szybkie i proste w wykonaniu.Zamiast czekać az ugotują nam się ziemniaki,które najpierw trzeba obrać...polecam poniższy przepis na pyszne kluseczki.
Śliwka suszona i boczek wędzony to jak wiadomo świetny duet. Ja, za białą kiełbasą za specjalnie jakoś nie przepadam, ale od czasu do czasu, a zwłaszcza w okolicy Wielkanocy smakuje mi bardzo. Jeśli macie podobnie to polecam Wam taką kiełbaskę.
Idealne paszteciki powinny być moim zdaniem aromatyczne i mięciutkie, dzisiejsze spełniają te kryteria, a dodatkowo są łatwe i szybkie do przygotowania.