Tatar z łososia zielonym jabłkiem czyli Tartare di salmone alla mela verde - przepis znaleziony w archiwalnym wydaniu magazynu La Cucina Italiana. Zaintrygowało mnie to połączenie i musiałam spróbować.
To mak gra tutaj pierwsze skrzypce, co czyni to ciasto wypiekiem typowo bożonarodzeniowym :) Ciasto nie zawiera mąki, a jedynie niewielką ilość kaszy manny. Jest wilgotne i aromatyczne. Zamiast zwykłej polewy kakaowej zrobiłam ganasz z prawdziwej czekolady, co uczyniło to trochę niepozorne ciasto bardziej wykwintnym.
Terrina z większymi kawałkami ryby. Moja jest z dodatkiem kwaskawych kaparów, ostrego różowego pieprzu z zalewy i słodkiej śmietanki kremówki. Efekt niesamowity, nie tylko wizualnie, ale też smakowo.
To kolejna potrawa, która co roku gości na moim świątecznym stole. Tak przygotowany śledź jest orzeźwiający dzięki dodatkowi kwaskowatego jabłka i aromatyczny za sprawą skórki cytrynowej.
Pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu !!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło.
Karp to w zasadzie obowiązkowe danie podczas Wigilii. (...) Ja swojego nadziałam pysznymi, aromatycznymi grzybami zbieranymi jesienią własnoręcznie w mazurskich lasach. Taka ryba będzie ozdobą waszego stołu i na pewno zachwyci nawet samą teściową :-)
Świetne włoskie klopsiki mięsne z dodatkiem ricotty która sprawia, że mięso nie jest suche, w aromatycznym sosie pomidorowym, podane z makaronem typu świderki.
Jestem z nich dumna niesłychanie, wyszły bowiem fantastyczne! Z dodatkiem mąki żytniej oraz pieczonej papryki i... Czosnku. Nie martwcie się - jest go tylko odrobina, w dodatku wcześniej upieczony traci swą ostrość na rzecz słodyczy. Nadaje delikatnego posmaku bułeczkom, które ślicznie wyglądają ozdobione czarnymi ziarnami czarnuszki.
Polecam wypróbować ten przepis. Ja osobiście się zakochałam. Mięso jest soczyste, idealnie upieczone, nie ciągnie się, nie jest gumowe. Sos idealnie komponuje się ze smakiem kaczki. Myślę, że gdy zrobicie takie danie 14 lutego dla swojej ukochanej/swojego ukochanego, to skradniecie jej/jego serce dokumentnie :)
Kochamy cały rok, ale w ten dzień można dodatkowo świętować. Bo właściwie dlaczego nie? :) Lubię kwiaty, serduszka, misie i walentynkowe słodkości. Ja z tej okazji upiekłam sernik. Czekoladowy z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Aksamitny, wilgotny, aromatyczny. Polecam, na każdy dzień w roku :)
Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast między zimnymi, kwaśnymi owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy.
Mnie się marzy ciężki, ciemny chleb z ziarnami albo puszyste bułki a nie takie że jak inne zakupy przygniotą je w koszyku to z rozmiaru XXL robią się S. Ostatnio trafiło mi się, że nawet mój ulubiony chleb drwala był całkowicie niesłony. Dlatego postanowiłam w miarę możliwości znowu piec własne pieczywo.
To chyba najbardziej popularne ciasto po południowej stronie Tatr. Dostepne w prawie każdej przydrożnej knajpie, bogate w miód, kajmak i orzechy, kaloryczne jak większość słowackich potraw.
Mimo, iż prezentuję Wam przepis na kolejne słodkości, to spełnia on przynajmniej warunek orzeźwienia. Przeważającym smakiem jak sama nazwa wskazuje jest cytrynowy.