Czekoladowy sernik z wiśniami

                    Kochamy cały rok, ale w ten dzień można dodatkowo świętować. Bo właściwie dlaczego nie? :) Lubię kwiaty, serduszka, misie i walentynkowe słodkości. Ja z tej okazji upiekłam sernik. Czekoladowy z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Aksamitny, wilgotny, aromatyczny. Polecam, na każdy dzień w roku :)

Inspirowałam się przepisem Dorotuś, ale dużo w nim pozmieniałam. Najważniejsza zmiana jest taka, że piekłam ten sernik (w przepisie był na zimno). Podaję wg mojego pomysłu.

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*200 g ciastek digestive w czekoladzie

*65 g masła roztopionego

 

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć (można zmiksować w malakserze) oraz rozpuszczone masło wymieszać tak aby konsystencją przypominał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu zmielonego (lub gotowego w wiaderku - ale twarogu!)

*1 szklanka cukru pudru

*4 jajka

*330 g śmietany kremówki, schłodzonej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*250 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

*około 400 g wydrylowanych wiśni z kompotu


Wszystkie produkty prócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i zmiksować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać do masy serowej i zmiksować. Następnie dodać osączone wiśnie z kompotu, wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sernik piec około 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik. Nie uchylać go, nie otwierać przez pół godziny. Po upływie tego czasu uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

18

Sernik z delicjami

atina atina
Tak sobie pichcę...

7

Sernik kawowy z frużeliną wiśn…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

24

Sernik z Toblerone- szwajcarsk…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Karkówka z grilla

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak tandoori

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

1

Crostata z dżemem brzoskwiniow…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Kruchy placek ze śliwkami i wi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

3

Sernik tiramisu

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Drożdżowe z owocami (lata) i k…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

3

Ciasto waniliowe z budyniem i …

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą

atina atina
Tak sobie pichcę...