Czekoladowy sernik z wiśniami

                    Kochamy cały rok, ale w ten dzień można dodatkowo świętować. Bo właściwie dlaczego nie? :) Lubię kwiaty, serduszka, misie i walentynkowe słodkości. Ja z tej okazji upiekłam sernik. Czekoladowy z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Aksamitny, wilgotny, aromatyczny. Polecam, na każdy dzień w roku :)

Inspirowałam się przepisem Dorotuś, ale dużo w nim pozmieniałam. Najważniejsza zmiana jest taka, że piekłam ten sernik (w przepisie był na zimno). Podaję wg mojego pomysłu.

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*200 g ciastek digestive w czekoladzie

*65 g masła roztopionego

 

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć (można zmiksować w malakserze) oraz rozpuszczone masło wymieszać tak aby konsystencją przypominał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu zmielonego (lub gotowego w wiaderku - ale twarogu!)

*1 szklanka cukru pudru

*4 jajka

*330 g śmietany kremówki, schłodzonej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*250 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

*około 400 g wydrylowanych wiśni z kompotu


Wszystkie produkty prócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i zmiksować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać do masy serowej i zmiksować. Następnie dodać osączone wiśnie z kompotu, wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sernik piec około 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik. Nie uchylać go, nie otwierać przez pół godziny. Po upływie tego czasu uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

18

Sernik z delicjami

atina atina
Tak sobie pichcę...

7

Sernik kawowy z frużeliną wiśn…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

24

Sernik z Toblerone- szwajcarsk…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ligawa w octowej marynacie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babka kolorowa

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa po sezonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mazurek podwójnie różany

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Babka piaskowa cytrynowa

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

1

Babka drożdżowa Neli

atina atina
Tak sobie pichcę...

2

Mazurek z masą jogurtowo-czeko…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie