Czekoladowy sernik z wiśniami

                    Kochamy cały rok, ale w ten dzień można dodatkowo świętować. Bo właściwie dlaczego nie? :) Lubię kwiaty, serduszka, misie i walentynkowe słodkości. Ja z tej okazji upiekłam sernik. Czekoladowy z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Aksamitny, wilgotny, aromatyczny. Polecam, na każdy dzień w roku :)

Inspirowałam się przepisem Dorotuś, ale dużo w nim pozmieniałam. Najważniejsza zmiana jest taka, że piekłam ten sernik (w przepisie był na zimno). Podaję wg mojego pomysłu.

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*200 g ciastek digestive w czekoladzie

*65 g masła roztopionego

 

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć (można zmiksować w malakserze) oraz rozpuszczone masło wymieszać tak aby konsystencją przypominał mokry piasek. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

*1 kg twarogu zmielonego (lub gotowego w wiaderku - ale twarogu!)

*1 szklanka cukru pudru

*4 jajka

*330 g śmietany kremówki, schłodzonej

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*250 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej

*około 400 g wydrylowanych wiśni z kompotu


Wszystkie produkty prócz śmietanki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną, śmietanę kremówkę i zmiksować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Wlać do masy serowej i zmiksować. Następnie dodać osączone wiśnie z kompotu, wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód ciasteczkowy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sernik piec około 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wyłączyć piekarnik. Nie uchylać go, nie otwierać przez pół godziny. Po upływie tego czasu uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika i tak wystudzić. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

19

Sernik z delicjami

atina atina
Tak sobie pichcę...

7

Sernik kawowy z frużeliną wiśn…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

25

Sernik z Toblerone- szwajcarsk…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Keks królewski

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Sernik Wiedeński, klasyczny –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

Piernik na ciemnym piwie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Cynamonowy jabłecznik cappucci…

aronia aronia
Wiem co jem

2

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Odwrócony piernik z żurawiną i…

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasto z czerwoną fasolą

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo