Nasze dziecko uwielbia mięska z grilla, najbardziej lubi karkówkę i kiełbaski, więc dla synka była podwawelska, dla nas biała kiełbasa, która przez noc marynowała się z jednej strony na słodko, z drugiej na ostro.
Nie ma to jak porcja naprawdę smacznych żeberek. Takich z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Już nie raz się przekonałam, że tajemnicą dobrych żeberek jest ich wcześniejsze obgotowanie lub duszenie w piekarniku. Potem tylko dobra, aromatyczna marynata i hop na ruszt!
Szaszłyki warzywne z piersią kurczaka są naprawdę dobre a zwłaszcza zima kiedy mamy ochotę na coś innego wystarczy nam piekarnik który nam pomoże w wykonaniu tej potrawy .
Dziś kolejna propozycja na kurczaka - troszkę inna wersja szaszłyków. Robi się szybko, a efekt jest naprawdę fajny. Do wykorzystania w grillowym sezonie :)
Połączenie mięsa kurczaka i owoców, a w szczególności ananasa to już dla mnie klasyka. Ten duet już nie raz pokazał, że może smakować wyśmienicie. Czemu mielibyśmy nie wykorzystać go w szaszłykach?
Mięso pokroić w paski a następnie w średniej wielkości kwadraciki. Wrzucić do miski, dodać do smaku sól, pieprz czarny, czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obficie skropić olejem, wymieszać a następnie odstawić do lodówki na około godzinę...
Sos, który podbił moją rodzinę w ciągu jednego dnia. Przyniosła go nam cukrzycowa babcia i myślałam, że uda się go zjeść z ciastem z sałatką grecką, ale po powrocie do domu zastałam pojemnik opróżniony w połowie