Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.
Ta odsłona jest naprawdę warta wypróbowania dopóki jeszcze jest na to czas. Jest pyszna. Dość wykwintna, stworzy doskonałe tło dla kolacji we dwoje. Nada się także na lunch z przyjaciółmi lub po prostu piknik. Warto się skusić.
Z myślą o akcji naleśnikowej przygotowałam "naleśniki po meksykańsku". To naleśniki nadziewane sosem pomidorowym połączonym z fasolą i kukurydzą, naprawdę pyszne.
Do mleka dajemy odrobinę soli. Następnie wbijamy jajka i miksujemy dodajemy cukier i miksujemy. Wsypujemy mąkę i miksujemy . Pod koniec dodajemy olej i mak. Jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy na ok 30 min. Następnie smażymy na patelni do naleśników. Podajemy z dżemem.
Wyjątkowo długi w tym roku sezon na jagody dobiegł końca. Jego zwieńczeniem były u nas naleśniki migdałowe z jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (...) i świeżymi jagodami.
Szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.
Ja oczywiście należę do tych osób wiecznie chcących schudnąć, ale dziś nie będzie dietetycznie, wręcz przeciwnie. Proponuję dziś danie mocno kaloryczne i jednocześnie nieziemsko smaczne :)
Bardzo smaczna alternatywa dla naleśników na mące. Są miękkie i delikatne, ale przy tym dość elastyczne. Nie rwą się, nie łamią, więc idealnie sprawdzą się na wynos, choćby na drugie śniadanie.