Migdałowe naleśniki z jagodami
„Wyjątkowo długi w tym roku sezon na jagody dobiegł końca. Jego zwieńczeniem były u nas naleśniki migdałowe z jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżymi jagodami. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.”
Migdałowe naleśniki z jagodami
(przepis własny)
Składniki na 6szt.
Ciasto:
200g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
3 jajka
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
500g świeżych jagód
300g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
50ml likieru migdałowego „Amaretto”
kawałek twardego masła o wym. 2 cm x 2 cm
Dekoracja:
cukier puder prażone płatki migdałowe świeże listki mięty jagody
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksować. Powinno wyjść dość rzadkie, łatwo rozlewające się na patelni ciasto. Ubić sztywną pianę z białek i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię. Smażyć kolejno naleśniki za każdym razem smarując masłem patelnię. Ja robię to tak : w masło wbijam patyczek do szaszłyków i smaruję nim patelnię. Po upieczeniu z jednej strony, przewrócić na drugą. Usmażone odkładać na talerz.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i likierem migdałowym.
Każdy naleśnik posmarować warstwą jogurtu i posypać jagodami. Zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi. Na każdym naleśniku zrobić kleks z jogurtu i ozdobić świeżą miętą.
Przepis dodaję do akcji: