Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą
            
 
 
 „Nie mam ostatnio zbyt dużo czasu na gotowanie. Robię z reguły coś prostego ale zdrowego. Z dodatkiem ulubionych przeze mnie otrąb i świeżych warzyw. Takim szybkim obiadem są u nas często naleśniki. Wszyscy je lubią i dają bardzo wiele możliwości kombinacji. Wczoraj zrobiłam je tak aby wyglądały jak tortille. Placki usmażyłam z ciasta na białkach z dodatkiem otrąb i siemienia, a nadzienie zrobiłam z panierowanych w otrębach piersi kurczaka. Do tego świeże pomidory, ogórek, sałata, rukola i odrobina majonezu oraz sosu słodko-kwaśnego. Smacznie i zdrowo. Polecam.” 
 
 
 
 Naleśniki ala tortilla z kurczakiem i rukolą (przepis autorski) 
 Składniki na 6 szt.
 Ciasto: 
 2 białka jaj
 1 szklanka mąki
 4 łyżki zmielonych otrąb owsianych
 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
 1 szklanka wody gazowanej 
 ¾ szklanki mleka
 ¼ szklanki oleju
 sól, pieprz
 Nadzienie: 
 1 podwójna pierś kurczaka
 1 jajko
 2 łyżki mąki
 4 łyżki otrąb pszennych 
 sól, pieprz 
 olej do smażenia 
 3 pomidory
 pół zielonego ogórka
 6 liści sałaty ozdobnej
 3 garście rukoli
 majonez
 sos słodko-kwaśny (u mnie własnej produkcji)
 Roztrzepać białka z solą i pieprzem. Wsypać mąkę, zmielone otręby i siemię. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Odstawić. 
 W tym czasie pokroić pierś z kurczaka na kawałki o wym 3x2cm.Oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w jajku, mące i otrębach pszennych. Usmażyć na jasnobrązowy kolor. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. 
 Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć 6 naleśników. Posmarować każdy majonezem. Ułożyć na każdym liść sałaty, a na nim kawałki kurczaka, pomidora i ogórka. Posypać rukolą i polać sosem słodko-kwaśnym. Zwinąć i ewentualnie związać szczypiorkiem.