Moja propozycja jest deserem, ale po lekkiej modyfikacji staje się idealnym śniadaniem. Dodając zamiast ciasteczek musli mamy smaczny posiłek, który dostarczy nam energii na początek dnia.
Deser, "szarlotka", nie wymaga pieczenia, a smakiem dorównuje najlepszej szarlotce. Jest szybki w przygotowaniu i równie szybko się go zjada. Prażone jabłka, chrupiące herbatniki, kremowa śmietanka, orzechy, aromatyczny cynamon, słodka czekolada.. poezja.
Zrekonstruowana wersja popularnego deseru spod hasła 'deser bez pieczenia'. Mega szybki w przygotowaniu - aż 5 minut (w porywach do 10, jeśli śmietana się wolno ubija), choć oczywiście i tak jeszcze szybciej znika.
Choć pewnie wszystkim dobrze znany to jednak nieco inny, bo kokosowy. A dodatek Malibu nadaje mu wyrazistości. Dla kontrastu i podkreślenia smaku pomarańcze, których teraz nie brakuje. Niby nic takiego, a jednak smakuje i poprawia humor.
Osobiście uważam, że nie ma budyniu ponad budyń waniliowy. To mój ulubiony smak. A ze wszystkich budyni waniliowych najlepszy jest ten domowej roboty. Z prawdziwą wanilią i żółtkami. O niebo lepszy niż wszystkie te sklepowe mieszanki.
Proponowany deser jest połączeniem awayuki, białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru.
Czy może być smaczny i jednocześnie zdrowy smakołyk? Oczywiście, że może ;-) Przykładem takim może być ten oto pucharek - deser czekoladowy na bazie kawy, avocado i kaszy jaglanej;-) Połączenie zaskakujące, ale godne polecenia:-)
Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.
Dzisiaj coś dla łasuchów… czyli pyszny deser rabarbarowy a la tiramisu w letniej wersji. Cudownie sprawdzi się schłodzony w letnie dni ale też wspaniale smakuje na poprawę humoru jak pogoda nie dopisuje .
Śmietanę i ziarenka kardamonu umieścić w rondelku i delikatnie podgrzewać przez pięć minut. Odstawić do ostygnięcia. Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W blenderze umieścić mango mleko skondensowane oraz przelać przez sitko śmietankę. Wszystko razem zblenderować na gładką masę..
Prawdopodobnie moim ostatnim w tym roku truskawkowym śniadaniem była pyszna kokosowo-budyniowa owsianka z dodatkiem tychże owoców. A także płatków migdałowych i czekolady – czyli na bogato, a co ;)
Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym jeść codziennie. Tą porcję przygotowałam jak klasyczny deser- z dodatkiem mleka i laski wanilii, a do nich królowe czerwca- słodkie czereśnie ugotowane ze szczyptą cynamonu i goździkami.