Mus czekoladowy z krokantem i truskawkami
 
            Deser proponuję wykonać w mniejszych naczyniach, jest bardzo apetyczny, ale sycący zarazem. Krokant nadaje musowi ciekawą konsystencję, a skórka pomarańczowa i truskawki stanowią kwaskowate przełamanie słodyczy czekolady. Deser pochłania niewiele czasu, warto jednak skonsumować go w dniu przygotowania.
 
  
 
 
 
 
 
Składniki: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min 
 300 ml śmietany 36%
 90 g czekoladowych ciasteczek
 2 łyżki masła
 250 g serka mascarpone
 100 g gorzkiej czekolady
 3 łyżki cukru pudru
 starta skórka z 1 pomarańczy
 1 łyżka soku z cytryny
 2 garście posiekanych orzechów włoskich
 4 łyżki brązowego cukru
 
 
 Przygotowanie: 
 1. Ciasteczka i masło wsypujemy do blendera i siekamy do uzyskania okruchów, przekładamy ciasteczka na dno 6 szklaneczek, dociskamy
 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
 3. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dolewamy czekoladę
 4. Śmietanę ubijamy do uzyskania łagodnych wierzchołków, na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny
 5. Skórkę z pomarańczy należy sparzyć wrzątkiem, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do musu
 6. Krokant - Orzechy siekamy, na patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważamy żeby nie zaczął się przypalać, powinien mieć bursztynowy kolor, wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy żeby pokryły się równomiernie karmelem, zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę przestygną i rozdrabniamy je za pomocą blendera
 7. Połowę ubitej śmietany mieszamy za pomocą szpatułki z musem czekoladowym, dodajemy krokant, delikatnie mieszamy i przekładamy do przygotowanych szklaneczek, na wierzchu wykładamy resztę śmietany, dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą
 
 
 Mus czekoladowy z aromatem pomarańczy i chrupiącym krokantem! 
 
  
 
  
 
  
 
 
 
 
 
            