Shoarma z kurczaka

Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach Tygodnia kuchni arabskiej postanowiłam przygotować shoarme z przepisu zaczerpniętego od Malty. Mięso przygotowane w tej marynacie jest pyszne. Shormę podawałam w dwóch wersjach samą i z serem.

Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (dałam 6 filetów z uda kurczaka)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3  łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju sezamowego jasnego (dałam zwykły)
  • sól i pieprz

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso odtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (lepiej na cała dobę) do lodówki. Smażyć na patelni.

Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści - podawać. 

Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Shoarma z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

4

Skrzydełka po marokańsku z zio…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

8

Shawarma

atina atina
Tak sobie pichcę...

Kotlet schabowy panierowany

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Pieczona wieprzowina we włoski…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Roladki drobiowe z morelami w…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Podwójnie borowikowe zrazy z r…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Przepisy z tych kategorii

7

Kotlety siekane z pieczarkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Chleb litewski w listopadowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa pikantno-kwaśna

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Paprykowy kurczak z warzywami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Roladka z piersi kurczaka nadz…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Pasztet z gęsi z pistacjami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny