Roladki schabowe z kapustą

Roladki schabowe z kapustą

Zdjęcie - Roladki schabowe z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roladki schabowe z kapustą kiszoną:

✅ idealne na rodzinny obiad

✅ kruche, rozpływające się w ustach mięso

✅ prosty przepis z kilku składników.

Jesień w pełni, więc domowe obiady sprawdzą się doskonale! Uwielbiam te roladki za ich smak i prostotę wykonania. Do ich smażenia wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna w szklanej butelce.

To zdrowy olej, który ze względu na wysoką temperaturę dymienia, świetnie nadaje się do smażenia i gotowania.

Składniki roladki schabowe z kapustą:

  • 4 cienko rozbite plastry schabu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki 
  • woda

Zdjęcie - Roladki schabowe z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić roladki schabowe z kapustą?

Posmaruj mięso musztardą, oprósz je solą, pieprzem i majerankiem. Na środku ułóż piórka cebuli i kiszoną kapustę. Uformuj roladki. Możesz je związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna.

Następnie zalej je wodą, dodaj kawałki cebuli i duś mięso do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na talerz. Zagęść sos mieszaniną mąki z niewielką ilością wody. Możesz go przecedzić przez sito.

W razie potrzeby roladki schabowe z kapustą dopraw solą.

 

Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów