Pizza babci Kasi

Pizza babci Kasi
Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza babci Kasi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • drożdży - 20 g
  • jajko - 1 żółtko
  • woda - ¾ szklanki
  • olej Kujawski 3 ziarna - 3-4 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • pieprz czarny - szczypta
Nadzienie
  • pomidory lub przecier pomidorowy
  • lubczyk - łyżeczka
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • olej Kujawski 3 ziarna - 1 łyżka
  • ser tarty - 100 g
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę, żółtko, wodę. Dobrze wymieszać. Ciasto zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wymieszać z 1 łyżką oleju Kujawskiego i wylepić nim foremkę. Ciasto zostawić na 15-20 minut. Przed nałożeniem farszu posmarować olejem.

Pomidory obrać ze skórki. Na pizzę wykładać uprzednio podduszone albo świeże. Wymieszać razem lubczyk, sól, pieprz, utrzeć czosnek. Posypać ciasto. Na wierzchu wyłożyć warstwę startego sera. Piec około 20 minut.

Ja zrobiłam pizzę z szynką parmeńską, pieczarkami, serem i rukolą oraz z owocami morza i serem. Do ciasta można podać sosy (np. pomidorowy). oliwę smakową lub oleje Kujawskie smakowe: np. “Papryka ostra, pomidory i bazylia”, “Pomidory, czosnek i bazylia”, “Bazylia.

Kategorie przepisów