Kaszanka

Zdjęcie - Kaszanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To moja kolejna propozycja w ramach imprezy Gotujemy po polsku. Zastanawiałam sie z jakiej kuchni regionalnej może się wywodzić kaszanka (czy też inaczej kiszka) i okazało się, że ze śląskiej. Widziałam już kaszankę u Andzi i Casipaw - i w zasadzie moją przygotowuje się tak samo, jednak zupełnie inaczej sie ją podaje. Moja mama kaszankę zawsze podaje w towarzystwie gotowanej kapusty i taką lubię najbardziej.

Zdjęcie - Kaszanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kaszankę:

  • około 200 g kaszanki
  • 1 cebula

Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu. W tym czasie plastry kaszanki powinny się rozpaść. Po tym czasie doprawić ją do smaku pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać, po czym zwiększyć ogień pod patelnią i smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.

Podawać z ziemniakami i gotowaną kapustą.

Składniki na kapustę:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • ¼ średniej główki białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek mielony, papryka, pieprz
  • kostka bulionowa grzybowa

Zasmażka:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki

Kapustę kiszoną pokroić, tak żeby nie była zbyt długa. Wypłukać i wrzucić na wrzątek. Dodać drobno pokrojoną białą kapustę, przyprawy, kostkę bulionową i startą marchewkę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie dorzucić to do gotującej się kapusty. Całość gotować około 40 minut. Następnie dodać zasmażkę (na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wymieszać z mąką). Na końcu do kapusty dodać łyżeczkę cukru. Można ją też doprawić sosem sojowym. Gotować jeszcze około 5 minut.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kaszanka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka ze śledziem, kukurydzą…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Biała rzodkiew z czarnym sezam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z czerwonej kapusty

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jesienna sałatka z kaszy grycz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sałatka izraelska (Israeli sal…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Sałatka z pieczoną gruszką i s…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Lubelskie cebularze

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

6

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Kaszubski chleb na podmłodzie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Soczewiaki czy kakory?

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku