Porady kulinarne

  • Kukurydza- jak oddzielić ziarna od trzonu kolby?

    Najłatwiej jest oprzeć kolbę na desce po krojenia i pionowo od góry do dołu odcinać ziarna, przesuwając ostrzem noża jak najbliżej twardego środka kolby. Następnie, gdy wszystkie ziarna są już odkrojone, tępą stroną noża należy kolejny raz przesunąć z góry na dół kolby, uzyskamy w ten sposób dostęp do części kukurydzy najbliższych jej trzonowi.

  • Jaki jest sposób na łagodny smak pora?

    Pokrojonego pora możemy sparzyć podobnie jak cebulę - ta operacja sprawi, że por będzie łagodniejszy i łatwiej trawiony. Pokrojonego pora przelewany wrzątkiem, odczekujemy 5 sekund po czym przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces parzenia, odcedzić i już.

    Pochodzi z przepisu: Jak sparzyć pora?
  • Papryka - jak obrać skórkę?

    Paprykę umyć, osuszyć, opalić palnikiem albo nad gazem, aż powstaną pęcherze i skórka zrobi się czarna, włożyć do woreczka i poczekać aż papryka wystygnie. Po wystygnięciu można ściągać skórkę.

    Pochodzi z przepisu: Jak obrać paprykę ze skórki?
  • Pomidor - jak obrać go ze skórki?

    Pomidora naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, po 15 sekundach wyjąć pomidora i przełożyć do zimnej wody - teraz skórka będzie łatwo odchodziła.

    Pochodzi z przepisu: Jak obrać pomidora ze skórki?
  • Jak kroić mango?

    Bierzemy owoc i odkrawamy jego części obok pestki. Odkrojone kawałki kładziemy skórą na desce i nacinamy owoc w kratkę, następnie odginamy skórkę i powstaje nam coś w rodzaju jeża. Nacinając przy skórce owoc uzyskamy kostki z mango.

    Pochodzi z przepisu: Melonowa notka!
  • Co zrobić, aby fasola nie wzdymała?

    Kilka rad odnośnie gotowania fasoli, aby zmniejszyć działanie wzdymające:

    1. fasolę namoczyć na noc
    2. wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
    3. pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
    4. potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
    5. solimy do smaku na koniec.

    Pochodzi z przepisu: SAŁATKA FASOLOWA
  • Co zrobić, aby upiec idealne babeczki ?


    - jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową 
    - szklankę z odmierzonym mlekiem (o zawartości tłuszczu 3,2%) wkładam na chwilę do garnuszka z wrzątkiem, aby było letnie (nie ciepłe) 
    - najlepsza mąka do babeczek to tortowa, koniecznie przesiana 
    - najlepiej sprawdził się zwykły, biały cukier 
    - naturalny ekstrakt waniliowy daje najlepsze efekty smakowe. 

    Pochodzi z przepisu: Idealne babeczki waniliowe
  • Imbir - jak zlagodzić jego smak?

     Żeby pozbyć się odrobiny ostrości, imbir można obgotować.

  • Ciasto pierogowe na maślance - jakie składniki?

    Ciasto pierogowe na maślance: 1/2 kg mąki, maślanka (do 1/2 litra), szczypta soli.

  • Barszcz - jak zachować kolor?

    Dzięki dodatkowi cytryny barszcz nie straci swojego ślicznego koloru.

    Pochodzi z przepisu: Prosty barszczyk w 100% naturalny
  • Orzechy laskowe - jak pozbawić je łupinek?

    Jeśli orzechy laskowe są w cienkiej brązowej skórce, możemy też użyć piekarnika do obrania ich – wysypujemy je na blachę i prażymy chwilę. Następnie zawijamy w szmatkę i całym zawiniątkiem „wałkujemy” po blacie – łupinki powinny same poodpadać z orzechów.

  • Baba ziemniaczna - jak długo ją piec?

    Pieczenie:

    I- w prodiżu -  prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.

    II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).

    Pochodzi z przepisu: Bonda
  • Jak marynować śledzie?

    Bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób.

    Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.

    Pochodzi z przepisu: Śledzie po grecku
  • Co zrobić, gdy bakłażan po rozkrojeniu okazuje się gorzki?

    Jeżeli miąższ jest gorzkawy, plastry bakłażana należy posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.

    Pochodzi z przepisu: Grecka musaka
  • Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?

    Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

    Pochodzi z przepisu: Ciasto egzotyczne
  • Rosół - jakie są sekrety jego przygotowania ?

    Najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

    Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

    Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej,…

    Pochodzi z przepisu: Rosół

Zobacz też