SAŁATKA FASOLOWA

SAŁATKA FASOLOWA
Mam nadzieję ponadrabiać kilkudniowe, przedświąteczne zaległości w pisaniu - zdjęcia są, więc tylko trzeba trochę popisać.
Jako pierwsze wielkanocne danie przedstawię sałatkę. Wiele powie jakież to wielkanocne danie - ale potrawa ta dla mojej córki jest od dawna obowiązkowym daniem zarówno wielkanocnym jak i bożonarodzeniowym. Idealnie nadaje się do grilla lub tak jak w naszym świątecznym wydaniu do pieczonego indyka. Tę sałatkę dawno temu na jakimś spotkaniu podała nasza koleżanka Dorota - pamiętam, jak nieśmiało zapytała czy jest to dla nas jadalne... Ta sałatka jest idealna w każdym wymiarze: ilości składników, czasie wykonania, a jej smak jest wprost powalający.
Przepis podam według oryginału - ja tym razem gotowałam sama fasolę - polecam. Jakiś czas temu w programie Ł'apetyt prowadzący podał kilka rad odnośnie gotowania fasoli - wszystkie aby zmniejszyć działanie wzdymające, wszystkie je zastosowałam - i mogę potwierdzić ich skuteczność:
  1. fasolę namoczyć na noc
  2. wodę z moczenia wylać, gotować w świeżej
  3. pierwsze 10 minut gotowania - bez przykrycia, na bardzo mocnym ogniu
  4. potem do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem
  5. solimy do smaku na koniec
Dieta Montegnaca - fasola to węglowodan, aby uniknąć łączenia węglowodanów z tłuszczami, sos czosnkowy należy zrobić bez majonezu, wykorzystując tylko odtłuszczony jogurt.
Zdjęcie - SAŁATKA FASOLOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki białej fasoli
  • słoik ogórków konserwowych
  • pęczek natki pietruszki (lub dwa)
  • sos czosnkowy
Fasolę odsączyć na sitku, ogórki pokroić w kostkę wielkości fasoli, natkę opłukać i pokroić. Składniki wymieszać i jeść...

Kategorie przepisów