Po prostu placki z cukinii. Smaczne. Tym razem nie smażone, tylko upieczone w piekarniku, więc bez tłuszczu. Można je podać z dowolnym sosem na bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam!
Dziś Ty podejmij wyzwanie i zrób to ! Nie odkładaj na kiedyś, bo pożałujesz, że wcześniej nie spróbowałeś/aś. Upieczenie perfekcyjnej Pavlovej to kwestia dobrze ubitych białek i odpowiednio nagrzanego piekarnika. Piekarnik piekarnikowi nie równy, dlatego ja mam swój patent.
Kupiłaś schab i co dalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było. Nie masz pomysłu na danie ze schabem w roli głównej ? Ja mam dla Ciebie przepis.
Sernik z oreo bez pieczenia to delikatny, lekki i efektowny smakołyk z pysznymi ciasteczkami na spodzie, wewnątrz oraz na wierzchu ciasta i serkiem mascarpone. Przepis i wykonanie deseru jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości.
Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki.Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia.
I kolejny sernik – tak, tak, one chyba nigdy mi się nie znudzą!
Dziś serwuję jednak ten bez pieczenia – sernik gotowany.
Idealnie kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach.
Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno.
Wszystkim zapracowanym i nie tylko proponuję przepis na pisanki z ciasta ucieranego, tym razem czekoladowe (bo cytrynowe były już na blogu wcześniej). Ciasto jest smaczne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a radosny wygląd pisanek zachwyci nie tylko najmłodszych.
Orzechy wsypać do miski, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano odcedzić na sicie i dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do blendera, wlać dwie szklanki chłodnej przegotowanej wody i miksować przez kilka minut...
Sernik z kaszy jaglanej dla więszości z Was pewnie już nie jest niczym nowym. Ale ten przepis to zupełnie nowa jakość sernika bez nabiału. Treściwy, mięsisty, mokry, pełen bakalii, pachnący cytrusami i niemalże niemożliwy do odróżnienia od oryginału.
Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao.
Babka marchewkowa, to wyjątkowa babka. Łatwa do przygotowania, wilgotna, delikatnie cynamonowa... No, po prostu pyszna. I tyle. Marchewka nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna, ale nadaje fajnej wilgotności. Dzięki temu ciasto nie jest suche nawet przez kilka kolejnych dni.
Pasztet, który nie ustępuje w smaku najlepszym tradycyjnym pasztetom, a jest bardzo prosty do wykonania. Udo z indyka i z kurczaka wolno gotuję z warzywami. Warzywa i mięso wykorzystam do pasztetu, bulion natomiast po przestudzeniu wlewam do woreczków na lód i zamrażam.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę na sitku o drobnych oczkach.Przelewam wrzątkiem, umieszczam w garnku i prażę przez ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu.Dopiero po tym czasie dolewam wodę, dodaję szczyptę soli, kurkumy i przykrywam garnek.Ugotowaną (jeszcze ciepłą) kaszę blenduję z mlekiem, miodem i pokrojonym w plasterki bananem...