Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów.
Dziś przedstawiam pomysł na absolutnie przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Cieniutkie plasterki ziemniaków przełożone serem i grzybami, zapieczone w śmietance pod kolejną warstwą sera z pewnością zachwycą wszystkich biesiadników.
Kolejna sałatka, w której występuje mięso i owoce. Tym razem użyłam mandarynek z puszki, są bardzo delikatne i świetnie pasują do mięsa drobiowego. Do tego sos jogurtowy. Polecam:)
Zbliżają się święta, wiosna rozkwita…Na talerz wjeżdża chrupiąca ciabata z pastą jajeczną ze świeżym szpinakiem i rukolą. Cudowna kanapka na postne śniadanie.
Tę szybką kolację/obiad można zrobić nieco mniej lub bardziej błyskawicznie. Z surowymi warzywami oraz pod warunkiem posiadania już gotowych wrapów i hummusu zajmie nam to jakieś 5 minut. Opcja na ciepło - 2-3 minuty dłużej.
Dziś placuszki z naszym dobrym, poczciwym białym serem w środku. Są niezwykle delikatne i puszyste, kropla syropu klonowego na wierzch i będziecie zachwyceni!
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na sałatkę jajeczną z makreli i porami, która świetnie sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Ostatnio powróciłam do past i sałatek śniadaniowych, chyba poczułam wiosnę 😉 A makrela, jak wiadomo, zdrowa jest, więc nie ma się co ograniczać. Sałatka wyszła pyszna, wędzona makrela, jajka i pory, co mogłoby pójść nie tak?
Pyszna krajanka, w smaku przypominająca trochę blok czekoladowy, trochę nugat, a najbardziej chyba znane wszystkim czekoladowe cukierki. Mocno słodka - po jednym kawałku ma się zdecydowanie dosyć. Przygotowana na bazie mleka w proszku, z dużą ilością czekolady i drobno posiekanych orzeszków. Prosta i szybka w wykonaniu.
Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej.
Dzisiaj zrobiłam przegląd lodówki i natknęłam się na wędzone udka z kurczaka. Wtedy wpadłam na pomysł, że można je idealnie wykorzystać do sałatki - do której stanowiłyby bazę. Sałatka jest niezbyt pracochłonna - a za to bardzo smaczna. Polecam.
Zastanawiasz się z czym podać pieczone warzywa czy frytki z piekarnika ? Idealnie sprawdzi się sos na bazie twarogu. Jest gęściejszy niż sos jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne.
Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy – można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Właśnie dlatego to takie rewelacyjne ciasto na święta: można przygotować sobie go wcześniej, a kiedy wybije godzina zero już tylko cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi :)
Zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa.
Cytrynowe ciasto jogurtowe zrobisz w oka mgnieniu. Wyraźnie kwaskowate, aromatyczne i wilgotne kusi smakiem. Słodki frostking na bazie masła i serka śmietankowego dodaje ciastu charakteru i sprawia, ze ciasto nie jest już takie zwyczajne.