Ostatnio chodziły za mną kotlety ruskie. Ostatecznie połączyłam oba pomysły i upiekłam tartę z farszem do pierogów ruskich. Wyszła naprawdę świetnie, a robi się ją z bardzo prostych i tanich składników, a do tego jest biała.
Ziemniaki to niezbędny składnik kuchni niemieckiej niezależnie od regionu. Placki ziemniaczane - proste i pyszne danie jest popularne we wszystkich landach naszych zachodnich sąsiadów tak jak i u nas. Te z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak prosto z Bawarii. Wyjątkowo chrupiące i pyszne, a dodatek kiszonej kapusty tylko zwiększa ich smakowitość. Koniecznie musisz ich skosztować!
Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz po usmażeniu, serwowane z czerwonym barszczykiem.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy została żoną francuskiego króla. Nie znam osoby która nie lubiłaby naleśników.
Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, potem odlać wodę i jeszcze lekko odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna...
Ziemniaki przepuścić z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do farszu. Przyprawić.
Ja do farszu zamiast majeranku dodałam gałkę muszkatołową. Szklanką wycinać okrągłe placki, nakładać farsz i mocno zacisnąć brzegi...
Pierożki z Jagodami przypominają mi smak dzieciństwa. Jeździłam do babci na całe miesiące na wieś, spędzałam tam gorące lato. Lepiłyśmy je razem z babcią w słoneczne dni na dworze. Dziękuję jej za ten smak i cudowne wspomnienia.
To danie to wariacja na temat gołąbków. Farsz mięsny z kaszą, podsmażoną cebulką, marchewką i pomidorami przełożony liśćmi kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków
Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb.
Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło.
Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem.
Koniecznie wypróbujcie!
Nawet nie zagniatamy ciasta, nie wspominając już o braku jego chłodzenia czy podpiekania spodu. Wystarczy wymieszać składniki na kruszonkę, częścią wylepić spód, wyłożyć owoce i wysypać resztę kruszonki. Na koniec pieczenie i pyszne ciasto gotowe. Polecam gorąco! Ja nie mogę się już doczekać wersji z truskawkami.
Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje.
Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami, serem, cebulką …Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie!
Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.
Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Wam z pewnością też zasmakuje. A w sezonie na czereśnie koniecznie wypróbujcie klasycznej wersji tego smakołyku.