Tort samochód

Dzisiaj zamieszczam drugi z tortów, jaki upiekłam na urodziny mojego synka. Marzył mu się tort w kształcie samochodu w jego ulubionym czerwonym kolorze, no i czego się nie robi dla swoich pociech ... ;) Pewnie wolałby w kształcie wyścigówki, no a mnie wyszedł .... może garbusek, ale i tak miał twarz pełną radości, kiedy zobaczył tort. Poprosiłam Alinkę - jak dla mnie specjalistkę od tortów - o poradę, jak taki tort przygotować. I chciałabym bardzo jej podziękować, za wszystkie rady, jakich mi udzieliła - wielkie dzięki Alinko, bardzo mi pomogłaś :** Wiem, że nie zastosowałam się dokładnie do Twojej instrukcji, ale potrzebowałam troszkę mniejszy tort, niż ten o którym rozmawiałyśmy, dlatego poszłam na małą łatwiznę;) Tort został przełożony ulubioną masą mojego synka: śmietankowo - truskawkową, którą przetestowałam już wielokrotnie i nie bardzo wiem, skąd mam na nią przepis. A biszkopt upiekłam z przepisu Evenki.

Zdjęcie - Tort samochód   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę 23 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając po trochu dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Powoli wsypywać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na trzy krążki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Przed nałożeniem mas nasączyć ponczem.

Składniki na masę truskawkową:

  • około 300 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5l śmietany 30% (lub 36%)

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Trochę przestudzić. Truskawki zmiksować i wymieszać z galaretką. Śmietanę ubić, połączyć z masą truskawkową ubić wszystko razem jeszcze chwilę. Schłodzić w lodówce - masa będzie dobra kiedy zacznie tężeć. Tężejącą masą przełożyć biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny (do całkowitego stężenia musu). Wyjąć na talerz.

Dekoracja

Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć (góra i boki) masą maślaną. Gdzieś wyczytałam, że masa cukrowa jak się styka z masą z bitej śmietany, to się rozpuszcza. Przy okazji jednego tortu niestety się to potwierdziło. Tak więc radzę przygotować masę maślaną do przyklejenia masy cukrowej.

Składniki na masę maślaną:

  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • sok z cytryny (z około połowy)

Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny i pozostałe cukry. Masą maślaną wysmarować tort. Ja dałam jej niewiele, tylko tyle, żeby przykleić masę cukrową.

Składniki na masę cukrową:

  • 400 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie (ciągle mieszając). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop się NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Dla uzyskania odpowiedniego koloru, dodać barwnik. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Po dodaniu barwnika masa może stać się bardziej klejąca i trzeba będzie dosypać jeszcze trochę cukru pudru.

Blat lekko posypać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobić ozdoby na tort, a następnie z jednej strony delikatnie posmarować wodą i przykleić do tortu.  

Masy tej nie chowa się do lodówki bo zrobi się twarda jak kamień. Od razu po przygotowaniu należy nałożyć ją na tort. Ta masa ma ten minus, że szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Tort samochód   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Tort samochód   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Malinowa kasza manna

Kaś Kaś
Bake&Taste

Szyszki z ryżu preparowanego

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Razowe gofry na zakwasie

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

3

Pancakes z bananem i borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kokosowe gofry z truskawkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

13

Babeczki „kopiec kreta” – prze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

2

"Łabędzi śpiew"- czyli "wariac…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

10

Biszkopty dla niemowlaka

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

1

Dyniowe ciasteczka pajęczyna

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

4

Bezowe duszki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

7

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

11

Kaszka manna zapiekana z jabłk…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione