Ciasto cytrynowe na oleju z lukrem

Ciasto cytrynowe na oleju z lukrem

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe na oleju z lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzeźwiające ciasto cytrynowe – proste, wilgotne i pyszne! Dzięki zawartości oleju ciasto jest niezwykle nawilżone oraz długo pozostaje świeże, chociaż jest tak pyszne, że może zniknąć już pierwszego dnia 😉 Żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, ale jeśli nie masz jej pod ręką – możesz śmiało pominąć. Smakuje świetnie polane lukrem, jak i np. rozpuszczoną białą czekoladą

Składniki na ciasto cytrynowe na oleju z lukrem:

  • 3 jaja o rozmiarze L
  • 165 g cukru brązowego
  • 170 g rzepakowego oleju Kujawskiego
  • 165 g jogurtu naturalnego
  • 80 g sok z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 350 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

Do smarowania formy:

  • 1 łyżeczka oleju Kujawskiego
  • 2 łyżki bułki tartej

Na lukier:

  • 1 białko jaja o rozmiarze L
  • 150 g cukru pudru

Jak upiec ciasto cytrynowe na oleju z lukrem?

Jaja ubijamy razem z cukrem na puszystą piankę przez ok. 6 min. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy cały czas mieszając. Następnie dodajemy jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny. Wyłączamy mikser.

W osobnej misce łączymy suche składniki czyli mąki, proszek do pieczenia i kurkumę. Dodajemy suche składniki do mokrych i porządnie mieszamy do połączenia się składników.

Foremkę do pieczenia smarujemy olejem Kujawskim i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy masę na ciasto cytrynowe i wygładzamy równomiernie górę.

Ciasto cytrynowe na oleju pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C z termoobiegiem przez 45-60 min.

Chłodzimy ciasto cytrynowe na oleju w lodowce i gdy przestygnie – przygotowujemy lukier.

Białko delikatnie ubijamy i dodajemy do niego partiami cukier puder. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji. Wylewamy na schłodzone ciasto cytrynowe na oleju i gotowe.

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania:

Stopień trudności:

Kategorie przepisów