Tort Chałwowy

Poszukując inspiracji znalazłam kiedyś na forum Cincin wspaniały wątek o masach do zdobienia tortów oraz o tortach Dorotyxx. Piękne torty, które tam zobaczyłam spowodowały, że postanowiłam i ja wypróbować takiego ozdobienia tortu. Postanowiłam zrobić niespodziankę mojemu mężowi i upiec mu tort na jego urodziny. Jako przepis podstawowy wybrałam tort, który ostatnio widziałam u Majanki, a pochodzi od Asi z Kwestii Smaku, do dekoracji natomiast postanowiłam wypróbować przepis znaleziony na forum Cincin. I tak oto powstało to co widać poniżej. Tort jest pyszny a dodatek wiśni powoduje, że masa wcale nie jest zbyt słodka. Ja dałam więcej wiśni niż w przepisie, chyba drugie tyle. tort też zrobiłam o jedną warstwę niższy niż jest w oryginale, ale przepis podaje na 4 warstwy. Podany poniżej przepis na masę cukrową do dekoracji tortów jest na dużą porcję, ja zrobiłam chyba z połowy.

Zdjęcie - Tort Chałwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 1 biszkopt:

(należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić)

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do tortownicy o średnicy 26 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania
  • do nasączenia: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1½ szklanki wrzątku, ostudzonej

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180°C. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.

Składniki na masę chałwową i wiśnie:

  • 40 dag masła
  • 40 dag chałwy waniliowej
  • wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.

Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go ¼ ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować ¼ masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.

Wierzch tortu nasączyć ostatnią ¼ częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu.

Dekoracja - masa cukrowa (duża porcja):

  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie (ciągle mieszając). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.

Jeżeli dekoracja na tor będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i i część przygotować białą, a część kolorową. Po dodaniu barwnika masa stała się bardziej klejąca i musiałam dosypać jeszcze trochę cukru pudru. 

Masy tej nie chowa się do lodówki bo zrobi sie twarda jak kamień. Od razu po przygotowanie należy nałożyć ją na tort. Ta masa ma ten minus, że szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie. 

Smacznego:-) 

Zdjęcie - Tort Chałwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort Chałwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

10

Tort kokosowo-migdałowy z krem…

evenka evenka
Arabeska

44

Ciasto Krówka

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

5

Drożdżówka idealna

upl upl
Niebo w gębie

1

Pomarańczowa babka drożdżowa

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bardzo kakaowa babka z czekola…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

Przepisy z tych kategorii

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Babka z advocatem i krówkami

Kaś Kaś
Bake&Taste

Baba Wielkanocna

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Mazurek kajmakowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

5

Babka pomarańczowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Mazurek śliwkowo - czekoladowy

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze