Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Królik duszony z kurkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Kurczak pieczony na butelce

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Schab z ziołowym farszem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Glazurowane udka kurczaka z sa…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak dukka podany z sałatką…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

4

Kotlety z piersi indyka w marc…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Tosty z brzoskwinią i szynką p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Boxty pancakes - irlandzkie pl…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Wątróbka w plastrach boczku z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Nudle z wieprzowiną w sosie ho…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ozorki wieprzowe z sosem śliwk…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją