Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Potrawa meksykańska babci Kazi

Potrawa meksykańska babci Kazi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zielony koktajl odchudzajacy brukselka & mango - zimowy zastrzyk zdrowia

Zielony koktajl odchudzajacy b…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zielony makaron, rzecz o tym jak bardzo kocham szpinak ;-)

Zielony makaron, rzecz o tym j…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Potrawka z białej fasoli z wędzonym dorszem

Potrawka z białej fasoli z węd…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem - Zakręcony wege obiad

Roladki ziemniaczane ze szpina…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne, podawane z guacamole

Chili con carne, podawane z gu…

food² food²
Food Square

Makaron zapiekany z wołowiną i szpinakiem

Makaron zapiekany z wołowiną i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Lasagne
1

Lasagne

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Curry wołowe z burakami

Curry wołowe z burakami

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu

Tażin z wołowiny i dyni w sosi…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku