Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Dynia piżmowa z kiełbasą na os…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Roladki ze schabu

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Jajka zapiekane z chorizo

Dzi Dzi
karmelowy

Zrazy z szynki wieprzowej

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kartacze

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

2

Chleb pszenno - żytni na zakwa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza orkiszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Chleb z siemieniem lnianym

aronia aronia
Wiem co jem

Ciasto czekoladowe z suszonymi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Domowe batoniki musli

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

3

Tort Kukułka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku