Bigos z kiszonej kapusty

 

 

3 kg kiszonej kapusty

40 dag wołowiny bez kości

40 dag karkówki

20 dag wędzonego boczku

20 dag kiełbasy zwyczajnej

3 cebule

kilka suszonych grzybów

kilka suszonych śliwek

kminek

czerwona papryka w proszku

pieprz czarny w ziarnach

3 listki laurowe

sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

 

Kapustę włożyć do gara, zalać wodą i zagotować. Następnie odcedzić i ponownie zalać wodą. Wołowinę i karczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć. Kiełbasę pokroić w plastry, wędzony boczek w słupki, dodać do cebuli i dusić.

Przesmażone mięso, kiełbasę i boczek wrzucić do gara z kapustą i gotować. Dodać suszone grzyby (wcześniej namoczone), kilka suszonych śliwek, odrobinę kminku i przyprawy. Po dwóch godzinach dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać i  dalej gotować na "wolnym ogniu". Pod koniec zrobić zasmażkę z mąki i wymieszać z bigosem.

 

 Na drugi dzień bigos ponownie postawić na kuchni i podgotować na "wolnym ogniu". Doprawić jeśli będzie taka konieczność.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bigos z kiszonej  kapusty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

  Przepis bierze udział w akcji"Gotujemy po polsku-edycjaII", której patronatem jest serwis http://zpierwszegotloczenia.pl/

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Gęsina na wielkanocny obiad

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Domowa biała kiełbasa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Maślankowe bułeczki z koperkie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Mazurek kajmakowy z migdałami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Śledzie z pistacjami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wielkanocne jajka marynowane

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Policzki wołowe w sosie teriya…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

1

Juicy Lucy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

5

Zapiekanka "Johnny Mazetti"

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Wątróbka po berlińsku

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Pulpeciki w sosie azjatyckim

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

2

Esencjonalny rosół wołowo-drob…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją