Bigos


W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję bigos.
Składniki:2 kg kiszonej kapustygłówka słodkiej kapusty - mniej więcej 2 kg500g wędzonych żeberek1kg łopatki albo karkówki200g suszonych śliwek - ja miałam węgierkę dąbrowicką lekko podwędzaną50g suszonych grzybówprzyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec - ja użyłam przyprawy do bigosu Kamisa
100 ml czerwonego wina
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka oba rodzaje kapusty i żeberka, zalać wodą (prawie po brzeg), zagotować i gotować godzinę na małym ogniu bez pokrywki.Mięso natrzeć solą i pieprzem, upiec przez godzinę w piekarniku, podlewając wodą i wytworzonym sosem.Mięso pokroić w mniejsze kawałki, dodać do kapusty, dodać śliwki i grzyby, dodać przyprawy, dolać wodę w miarę potrzeby, gotować jeszcze godzinę, schłodzić.Następnego dnia podgrzać do zagotowania, gotować pół godziny na małym gazie, dolać wino, zagotować i wystudzić.Trzeciego dnia znowu zagotować, gotować pół godziny, wystudzić.Bigos jest lepszy po kilku takich sesjach podgrzewania i studzenia.Podawać z kiełbasą, parówką i pieczywem.Smacznego :)


pasztet naprędce
