Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Kolejna moja propozycja z kuchni japońskiej to ugotowane kawałki kurczaka w lekko słodkawym, aromatycznym sosie musztardowym. Potrawa bardzo łatwa i szybka do przygotowania :)
Kurczak słodko - kwaśny pochodzi z Kantonu, ale jest tak popularny, że znajdziemy go chyba we wszystkich restauracjach z kuchnią chińską. Przyrządzony według przepisu z książki Judith Ferguson pt. "Kuchnie świata" w niczym nie ustępuje tym z chińskich knajpek
Kolejny raz próbuję zacząć opis tego dania i nie mogę znaleźć odpowiednich słów. Wyszło po prostu pysznie, jeśli spróbujecie, nigdy więcej nie tkniecie gotowego sosu słodko-kwaśnego ;)
Wędzoną paprykę ostrą wykorzystałam do dość klasycznej potrawy jednogarnkowej. Kurczak (w moim przypadku nóżki/ ćwiartki) z ziemniakami i cebulką.(...) Przygotowanie tej potrawy to chwila. Potem tylko sru do piekarnika:) Polecam na zabiegane soboty, albo zawsze kiedy macie ochotę na coś pysznego:)
Dokładnie mieszamy jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jogurt z dodatkami, całość mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę /im dłużej kurczak będzie się marynował w jogurcie, tym będzie smaczniejszy...