Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Żurek z jajkiem i białą  kiełbasą

Żurek wprawdzie jest potrawą wielkanocną, ale miałam na niego takiego smaka, że po prostu MUSIAŁAM go zrobić :)

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

  • włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka (korzeń), kawałek selera, por
  • kilka średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok. 20 dag wędzonego boczku
  • zakwas na żur (na 1 litr wody 0,5 litra zakwasu)
  • ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany
  • ugotowana biała kiełbasa (kupiona surowa, nie parzona) i ugotowane na twardo jajka

Ja lubię żurek z warzywami drobno pokrojonymi, pływającymi w zupie. Jeśli ktoś woli żurek "czysty", należy warzywa pokroić w duże kawałki i wyłowić przed podaniem.

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować około 20-30 minut. W tym czasie pokroić boczek, podsmażyć go na patelni (jeśli będzie chudy i nie wytopi tłuszczu, dodać odrobinę smalcu), następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć razem.

Obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę. Ziemniaki i boczek z cebulą dodać do gotujących się warzyw. Gotować kolejne 20 minut. Następnie wlać żur, wymieszany ze śmietaną. Zagotować. Do smaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pokrojonymi jajkami i białą kiełbasą.

Zdjęcie - Żurek z jajkiem i białą  kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Żurek z jajkiem i białą  kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów