Żurek na żeberkach

Nie ma chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy niż żurek. I jest to kolejna rzecz, za którą nie przepadałam a dzisiaj chętnie zjem. Żurek zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.
Składniki:
- biała kiełbasa
- 2-3 żeberka
- zakwas na żurek
- marchewka
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- majeranek
- sól, pieprz
Na patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. W odpowiedniej ilości wody ugotować kiełbasę i żeberka, dodać pokrojoną marchewkę, zeszkloną cebulę i czosnek. Dodać zakwas i chwilę gotować. Następnie dodać śmietanę. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo (w wersji wielkanocnej i nie tylko:)
Smacznego:)