Tradycyjna babka wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna

 

Zdjęcie - Tradycyjna babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na foremkę 12-13 cm:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 opakowanie budyniowego śmietankowego (40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki czekolady do dekoracji + 1 łyżeczka masła

 

 

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystej masy przesiewamy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dodajemy olej Kujawski i dokładnie mieszamy.

Formę na babkę smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika na 30-40 minut i pieczemy do suchego patyczka.

Dekorujemy czekoladą, roztopioną z masłem w mikroweli lub nad para wodną

 

Ilośc porcji: 8

Czas przygotowania: 50 min.

Kategorie przepisów