Szpajza


Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".Pyszny piankowy deser.
Składniki:4 jajka200g cukru4 łyżeczki żelatynysok wyciśnięty z połowy cytryny20ml czystej wódki1 łyżka kakao
Ubić pianę z białek, partiami dosypywać cukier, nie przerywając ubijania, na koniec dodać żółtka. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać pół szklanki wrzątku, wystudzić. Połączyć masę z jajek z żelatyną. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce, wymieszać. Obie masy wkładać na przemian do pucharków, każdą wygładzać łyżeczką. Można udekorować wisienką z konfitury.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl




żytni chleb z rodzynkami