Swiateczna babka poswiatecznie

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniewaz to moj pierwszy wpis na blogu po Swietach pragne podziekowac wszystkim jeszcze raz za zyczenia. Mam nadzieje, ze rowniez dla Was ten czas byl pelen radosci i naprawde rodzinnej atmosfery.


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)
Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.
To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.
Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka czekoladowo-migdalowa

skladniki:
100g gorzkiej czekolady
120g masla
120g cukru
4 jajka
szczypta soli
70g mielonych migdalow
60g maki
polewa czekoladowa
tluszcz i bulka tarta do foremki

wykonanie:
Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.
Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.

Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.
Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.
Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.
Smacznego!


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Cytrynowe mini babeczki wielka…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Babka z limonką

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

2

Brazylijska babka marchewkowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Mini mazurki z solonym karmele…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babka z batatami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Mazurek daktylowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Mazurek różano-kawowy

Dzi Dzi
karmelowy

Babka piaskowa z wiśniowym luk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Babka kawowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Babka marmurkowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Prosta pomarańczowa babka

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity