Swiateczna babka poswiatecznie

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniewaz to moj pierwszy wpis na blogu po Swietach pragne podziekowac wszystkim jeszcze raz za zyczenia. Mam nadzieje, ze rowniez dla Was ten czas byl pelen radosci i naprawde rodzinnej atmosfery.


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)
Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.
To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.
Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka czekoladowo-migdalowa

skladniki:
100g gorzkiej czekolady
120g masla
120g cukru
4 jajka
szczypta soli
70g mielonych migdalow
60g maki
polewa czekoladowa
tluszcz i bulka tarta do foremki

wykonanie:
Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.
Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.

Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.
Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.
Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.
Smacznego!


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

1

Pyszne ciasto z migdałami oraz…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

2

Biszkopt z masą orzechową

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Ciasto z mąki razowej z malina…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

2

Tort migdałowo-malinowy z nagi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

4

Sernik na zimno z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Ciasto z jagodami i kokosem (e…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa po sezonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mazurek podwójnie różany

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Babka piaskowa cytrynowa

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

1

Babka drożdżowa Neli

atina atina
Tak sobie pichcę...

2

Mazurek z masą jogurtowo-czeko…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie