Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Wtorek z kaszą #50: Botwinkowa…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Tarta na kruchym cieście z bot…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zupa z botwinki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Rożki z ciasta filo z botwinką…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zupa z botwinki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Zupa krem z buraka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka owocowa - mango i trus…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sałatka pleśniowa z pomidorami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka do grilla

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

2

Sałatka z rukolą, szynką szwar…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Wiosenna sałata z avocado, rzo…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Surówka z selera

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary