Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z rzodkiewkami i bura…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pure z pieczonych buraków

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Chłodnik pomidorowo-truskawkow…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chłodnik litewski

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Buraczki z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Lekki chłodnik buraczkowy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

2

Ciasto drożdżowe z jagodami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Knedle z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1


2

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jagodzianki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Buchty aka parowańce bez jajek…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika