Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Pyszne jagodzianki

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Najlepsze jagodzianki z krusz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Knedle ze śliwkami przepis kro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Grzybowa zupa cioci Ireny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

1

Proste ciasto ze śliwkami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Obiady czwartkowe #9: Pyzy z m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Haluszki z białym serem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Jagodzianki

ilovebake ilovebake
I Love Bake