Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Clafoutis z bobem i tuńczykiem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kolteciki z kaszy jaglanej i c…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kopytka warzywne ( gnocchi di…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kruche ciasto z rabarbarem i ż…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Paprykarz Szczeciński De Luxe!

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zupa z fasolki szparagowej

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

3

Tabbouleh

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Surówka z marchewki i papryki…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Piegowata sałata

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Caprese z truskawkami i pesto…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Szaparagi z truskawkami i z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z quinoa, jarmużem i g…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże