Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w occie z br…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Sos pomidorowy – przetwory 201…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Dynia piżmowa z szałwią i fetą

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pasta z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pałki z kurczaka w sosie papry…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Burgery z białej fasoli

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

1

Groszek cukrowy i bób. Sałatka…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Kuskus z warzywami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

4

Letnia surówka z marchewki , p…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Sałatka z bulguru z kurczakiem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z selerem naciowym i a…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Sałatka nicejska z tuńczykiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty