Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z porów, selera naciowego…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pęczak z fetą i oliwkami w sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Sałatka z nowalijek z kurczaki…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Słoikowa sałatka piknikowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Pasta kanapkowa tuńczyk & avoc…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z pieczonych batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Marynowane bakłażany z papryką

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Biszkoptowy torcik rabarbarow…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Zdrowa sałatka z czarnej fasol…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Pizza z patelni-wyborna!

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Burgery z indyka

Laura Laura
Cafe Babilon

Dorsz pieczony na jarmużu z rz…

Kasia Kasia
Pełny talerz