Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z buraków

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tarta a'la barszcz zabielany z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tarta pełnoziarnista z burakam…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Tortellini z ricottą i burakam…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Tarta z fetą i burakami

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Przepisy z tych kategorii

1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Oliwkowe knedelki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Knedle ze śliwkami z sosem śli…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Racuchy drożdżowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

6

Bajaderki / ziemniaczki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko