Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni i pomidorów - pika…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pizza-kości na Halloween

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pstrąg grillowany z sosem kope…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Spaghetti z sosem i kuleczkami…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Tarta a'la barszcz zabielany z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Sałatka ze stekiem z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie do łożka #151: Kanap…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Buraczane gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Carpaccio z buraczków

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Sałatka z buraków, rukoli i se…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Rozgrzewający krem warzywno-bu…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

1

Kotlety buraczkowe z kuskusem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko