Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Sałatka ze śledziem, kukurydzą…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Biała rzodkiew z czarnym sezam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Surówka z czerwonej kapusty

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jesienna sałatka z kaszy grycz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sałatka izraelska (Israeli sal…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Sałatka z pieczoną gruszką i s…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone