Surówka z buraczków

Zdecydowanie królowa wśród naszych dziecinnych i współczesnych surówek, nadal przyrządzana według przepisu mojej mamy.

Surówka z buraczków

Ilość zależy od porcji docelowej. Na 3 osoby robię zwykle z 1 kg buraczków - wychodzi dosyć dużo, ale też dużo zjadamy.

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z połowy cytryny

Buraczki umyć i ugotować, nie obierając ze skórki. Gdy będą miękkie, wyjąć z wody, obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Dodać sól, pieprz, oliwę, cukier i ocet (lub sok z cytryny), wymieszać.

Można podawać na zimno lub podgrzane, na ciepło. Gdy chcecie uzyskać intensywniejszy smak, można do buraczków dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Surówka z  buraczków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wigilijna kapusta

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Pierniczki na choinkę i nie ty…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kwas buraczany ( zakwas do bar…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Karp z nadzieniem pieczarkowym

aronia aronia
Wiem co jem

Wigilijne pierogi z kapustą i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Karp pieczony w korzeniach

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Sałatka śledziowa z buraczkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Postna kapusta z grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Ryba z rodzynkami i czerwoną…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku