Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Fasolka po bretońsku

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Leniwe pierogi

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Domowy paprykarz szczeciński

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Grochówka na kościach wędzonyc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

1

Kotlety jagnięce z tymiankiem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Pieczone udka z kurczaka

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

2

Pulpety w sosie pomidorowo śmi…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

1

Co to 'gremolata'? Wołowina w…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Klopsiki Tikka masala

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

3

Kulki mięsne na ostro w orzech…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!