Smalec domowy

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam smalec domowy. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Smalec ze skwarkami robię raz lub dwa razy do roku w okresie jesienno-zimowym. Gości on w mojej kuchni rzadko, abyśmy wszyscy mogli za nim zatęsknić. Dzięki temu, zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec?!”, to słyszę „a zrobiłabyś może smalec, tak dawno nie było...”
Bardzo lubię patrzeć jak skwarki skwierczą, jak szkli się cebulka i jabłuszko. A później obserwować jak bieleje wlany do miseczek.
Kromka świeżego chleba ze smalcem przywołuje wspomnienia ferii u Babci. Pamiętam, jak drobniutko kroiła słoninę, wrzucała do garnka i stawiała na ogniu. A ja obserwowałam podskakujące skwarki przy akompaniamencie głosu „nie podchodź za blisko, bo się oparzysz”. Jak widać skłonności do obserwowania całego procesu miałam od zawsze. Z tą tylko różnicą, że kiedyś, tam u Babci, z racji wieku (i wzrostu) moja buzia była bliżej kuchenki:)
Gotowy smalec był rozlewany do miseczek i stawiany na stole na zimnej werandzie. Utkwiły mi w pamięci również tunele drążone nożem w naczyniu z zastygniętym smalcem. Bowiem najlepsze, czyli skwarki zawsze opadały na dno:)
Smalec, to taka odmiana od kanapek z masłem i szynką. A te chrupiące skwarki są nie do opisania!


Zdjęcie - Smalec domowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smalec domowy
2 nieduże miseczki

60 - 70 dkg dobrej jakościowo słoniny wieprzowej
1 średnia cebula
1 małe jabłko
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę lub użyć słoniny mielonej. Przełożyć ją do garnka i na małym ogniu podgrzewać do całkowitego wytopienia. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wrzucić do skwarek. Smażyć jeszcze kilka minut, aż cebula się zarumieni. Odstawić z palnika i wmieszać majeranek. Przelać do miseczek i odstawić do stężenia.

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z królika - Antipast…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Tymiankowy kurczak

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Grejpfrutowe udka z kurczaka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kurczak balsamico z pieczonymi…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Domowy boczek pieczony

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

3

Korzenna wieprzowina z żurawin…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

3

Polędwiczki wieprzowe zapiekan…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

4

Gulasz po węgiersku

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bagietki z grillowaną persymo…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kotleciki a la gołabki

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

3

Mozzarella zapiekana w szynce…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

4

Smalec do chleba

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity