Śledzie w śmietanie

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja pierwsza propozycja w akcji "Gotujemy po polsku II " organizowanej przez Irenę i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

Śledzie to moje ulubione ryby, można je podawać pod różnymi postaciami - najbardziej lubię takie w oleju i z cebulką , a drugie w kolejności są właśnie śledzie w śmietanie. Jedyne, za którymi nie przepadam to śledzie marynowane.

Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" .

 

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 500 g filetów śledziowych ( solonych )
  • 80 g jabłek
  • 30 g cebuli
  • 1/8 l śmietany
  • sól , cukier
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • musztarda


Śledzie wymoczyć, następnie pokroić każdy filet na 3-4 części, ułożyć w salaterce.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach ; cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i musztardą.

Śledzie zalać przygotowanym sosem. Można posypać natką pietruszki.

 

Zdjęcie - Śledzie w śmietanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

7

śledzie z jabłkami i żurawiną

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

6

Śledzie pod pierzynką

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

15

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

35

Śledzie w sosie słodko - kwaś…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz zapiekany z cebulą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Makaron z sepią z łososiem i a…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Porowa jaglanka z ciecierzycą…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Śledzik w śmietanie z puree zi…

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

1

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Makaron soba z surimi i kiełka…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Łosoś i gnocchi w sosie szafra…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Łosoś ze szparagami na parze,…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty