Śledź w oleju z pieczonymi burakami
 
             
Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…
Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. E-book można pobrać na tutaj.
 
Śledź w oleju z pieczonymi burakami
Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 4 godziny
Składniki:
- 600 g buraków
- 440 g filetów śledzia a la Matjas
- około 1 szklanki maślanki
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- krem z octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
 Wykonanie:
Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2
godziny*. 
Piekarnik nagrzewamy do 180
stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez
około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i
kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na
sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i
kroimy w dzwonka.
Na talerzu układamy plasterki
buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim,
kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2
godziny*. 
Piekarnik nagrzewamy do 180
stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez
około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i
kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na
sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i
kroimy w dzwonka.
Na talerzu układamy plasterki
buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim,
kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.
*Porada: czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone należy wydłużyć czas moczenia.
 
                 
            