Schab po mazursku


Przepis z książki Podróże Kulinarne - Kuchnia Polska.
Pyszne mięsko w lekko korzennym sosie.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
250 g włoszczyzny
2 łyżki oleju
bułka tarta
2 łyżki masła
30 g powideł śliwkowych - dałam pół słoika
5 goździków
20 g mąki
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
cukier

1. Schab obgotuj w małej ilości wody z włoszczyzną. Wyjmij, odsącz, zrumień na oleju, przełóż do rondla i obsyp tartą bułką.
2. Dodaj masło, rozprowadzone wywarem ze schabu powidła, cukier, sól i goździki. Duś, aż mięso będzie miękkie. Całość zagęść mąką, dolej wino i zagotuj.
Smacznego :)

Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
