Rolmopsy z zielonym jabłkiem i sosem pomidorowo-kardamonowym
Kardamon – przyprawa "świąteczna" gdyż najdroższa na świecie, zaraz po szafranie. Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Nie tylko jednak ze względu na cenę używamy jej od święta, podobnie jak cynamon i goździki, aromaty kardamonu przenosi nas w Bożonarodzeniowy nastrój, na myśl przychodzą nam od razu korzenne śledzie i grzane wino. W przepisie wykorzystałam jednak kardamon do aromatyzowania sosu pomidorowego, gdyż śledzie wchłonęły już aromat octu jabłkowego. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttps://zpierwszegotloczenia.pl/ .
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 12 h + 40 min
6 filetów matiasów
1 zielone jabłko
1 mała cebula
1/2 szklanki octu jabłkowego
gotowy chrzan ze słoiczka
2 łyżki curry
pęczek koperku
1 cytryna
Sos pomidorowo-kardamonowy
1/2 kg pomidorów
2 łyżki brązowego cukru
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej Kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory i bazylia
2 łyżki masła
8 strąków kardamonu
Przygotowanie:
- Matiasy wyjmujemy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą, zalewamy octem jabłkowym i wstawiamy do lodówki na 12 godzin
- Przygotowujemy sos – aby zdjąć skórę z pomidorów należy sparzyć je we wrzątku, następnie przenieść do wody z lodem, z pomidorów usuwamy również pestki, sam miąższ kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cukier, czekamy chwilę aż cebula skarmelizuje, dodajemy pokrojone pomidory, mieszając od czasu do czasu smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać
- Strąki kardamonu rozbijamy w moździerzu, wyjmujemy jedynie nasionka i dodajemy je do sosu
- Sos miksujemy na gładką pastę, przelewamy znów na patelnię i dodajemy zimne masło, energicznie mieszamy do połączenia się masła z sosem i odstawiamy go z ognia
- Śledzie odsączamy z octu, osuszamy ręcznikiem papierowym, curry ucieramy z maleńką szczyptą soli, mieszanką nacieramy filety od strony skóry, z drugiej strony smarujemy filety odrobiną chrzanu
- Jabłko kroimy w zapałki, cebulkę w cieniutkie piórka
- Pokrojone jabłko i cebulkę zawijamy z matiasy, spinamy wykałaczką, dekorujemy plasterkami cytryny i koperkiem, układamy na sosie pomidorowym, podajemy z pieczywem