Placki z kaszy gryczanej

Zdjęcie - Placki z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym to szybki sposób na tani i smaczny obiad. Wiem, że nie każdy przepada za kaszą gryczaną, ale mam nadzieję, że poniższe chrupiące placuszki w aromatycznym sosie odczarują tę niechęć. Kasza gryczana, słodka cebula, dojrzewający ser, kwaśne ogórki kiszone i pieczarki stanowią bardzo ciekawe połączenie smakowe – musicie spróbować sami.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej (użyłam białej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki + 0,5 łyżeczki do oprószenia
  • 4 łyżki twardego sera (np: bursztyn lub parmezan)
  • 2 ogórki kiszone
  • 300-400 g pieczarek
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Obie cebule obieramy i kroimy w kostkę. Przesmażamy ją na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy i połowę cebuli wrzucamy do kaszy. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Ścieramy skórkę z cytryny. Oprószamy grzyby mąką. Mieszamy i dodajemy śmietankę oraz tymianek. Dusimy do zgęstnienia, a następnie ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.

Do kaszy i cebuli dodajemy jajka, dwie łyżki mąki i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Mieszamy, aż do połączenia. Ogórki kroimy w drobną kostkę, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na bardzo rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy i formujemy placki. Smażymy na złoto z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik. Gotowe placki z kaszy gryczanej polewamy pieczarkowym sosem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Placki z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pstrąg z pieca z warzywami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Pikantne ziemniaczki z patelni

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Żeberka teriyaki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Królik pieczony w rękawie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Paluszki rybne w cieście filo…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczony łosoś sezamowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Bakłażan w sosie kokosowo-pom…

figmara figmara
figowe smaki

Wytrawny sernik na zimno

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Smoothie pomarańczowo - dyniow…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Tażin z dyni z żurawiną i ciec…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg z pieca z warzywami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko