Placki z cukinii z zielonym groszkiem

Placki z cukinii z zielonym groszkiem

 

Zdjęcie - Placki z cukinii z zielonym groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPlacki z cukinii i zielonego groszku. Możesz dodać resztkę ryżu, zamiast mąki aby były bezglutenowe.

 

 

Składniki na placki z cukinii z zielonym groszkiem:

  • 1 cukinia
  • 3/4 szklanki zielonego groszku mrozonego
  • cebula dymka (ta mała z zieloną częścią)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jaja
  • 1/3 opakowania sera feta (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub innej dowolnej - jeśli dodasz ryż mąkę można pominąć
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Zioła: mikrolistki, bazylia szczypior

 

Jak przygotować placki z cukinii z zielonym groszkiem?

Groszek wrzucić do wrzątku na 3 minuty i odcedzić.

Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na kilka minut aby puściła wodę. Wycisnąć nadmiar wody z cukinii. Do odciśniętej cukinii dodać groszek, wbić jajka, dodaj ryż - (jeśli masz), czosnek, wykręcić sporo pieprzu. Dymkę pociąć na małe plasterki i dodaj do reszty składników. Dodać mąkę i wymieszać składniki razem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoto nakładając dużą łyżką porcję. Przewróć na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręczniczek. Placki posypać ziołami.

Kategorie przepisów