Maczanka po krakowsku

Mimo że od urodzenia mieszkam w Krakowie, nigdy wcześniej nie spotkałam się z potrawą o nazwie „maczanka krakowska”. Chociaż z drugiej strony, jej krakowski rodowód ponoć wcale nie jest taki pewny (niektórzy uważają, że pochodzi z Poznania). Bez względu na to, trzeba powiedzieć jedno – to jest pyszne!
Zła jestem, bo z powodu chmurnego popołudnia zdjęcie wyszło nader smętne i nie odzwierciedla nawet w połowie smakowitości tej przekąski, podawanej niegdyś jako zakąskę do piwa lub wódki.
U mnie obyło się bez procentów, a danie jest tak smaczne, że na pewno będę do niego wracać.
Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”, a znalazłam go na tej stronie :)

MACZANKA PO KRAKOWSKU
(na 4 porcje)
800g schabu lub karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek (u mnie mielony),
3 duże cebule,
1 łyżka mąki,
4 bułki kajzerki
Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i dodać je do mięsa w połowie pieczenia.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Sos na dnie naczynia zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (jeśli sosu jest mało, dolać więcej wody). Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.
Bułki rozkroić na połówki, na każdą część nałożyć mięso i polać sosem.
Podawać razem z ogórkami kiszonymi (ja swoją porcję zjadłam z konserwowanymi, bo nie lubię kiszonek :P).
PS Jest to kolejna potrawa w ramach akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl ;)
Zła jestem, bo z powodu chmurnego popołudnia zdjęcie wyszło nader smętne i nie odzwierciedla nawet w połowie smakowitości tej przekąski, podawanej niegdyś jako zakąskę do piwa lub wódki.
U mnie obyło się bez procentów, a danie jest tak smaczne, że na pewno będę do niego wracać.
Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”, a znalazłam go na tej stronie :)

MACZANKA PO KRAKOWSKU
(na 4 porcje)
800g schabu lub karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek (u mnie mielony),
3 duże cebule,
1 łyżka mąki,
4 bułki kajzerki
Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i dodać je do mięsa w połowie pieczenia.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Sos na dnie naczynia zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (jeśli sosu jest mało, dolać więcej wody). Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.
Bułki rozkroić na połówki, na każdą część nałożyć mięso i polać sosem.
Podawać razem z ogórkami kiszonymi (ja swoją porcję zjadłam z konserwowanymi, bo nie lubię kiszonek :P).
PS Jest to kolejna potrawa w ramach akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl ;)
