Lasagne z sosem bolońskim

Pomyślałam, że czas wypróbować jakiś przepis z książki Kuchnia Włoska, jaką dostałam po jednej z blogowych imprez. W książce jest wiele wspaniałych przepisów a ja na pierwszy ogień wzięłam lasagne. Jest to potrawa, którą już wiele razy przygotowywałam, z różnych przepisów. Powiem jednak szczerze, że ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Od tej pory lasagne będę robiła wyłącznie z tego przepisu - mimo, że jest dość pracochłonny.

Zdjęcie - Lasagne z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 porcja sosu bolońskiego
  • gotowe płaty lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania)
  • 1 porcja sosu beszamelowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu

Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy.

Składniki na sos boloński:

  • 60 g pokrojonej w kostkę pancetty (zastąpiłam boczkiem wędzonym)
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 mała marchew
  • 4 łyżki masła
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 60 g mielonej wieprzowiny
  • 60 g pokruszonych włoskich parówek wieprzowych (pominęłam)
  • 1 zmielony goździk
  • Szczypta cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 450 g pomidorów z puszki, obranych ze skórki i pokrojonych
  • 250 ml tłustego mleka
  • szczypta soli

Do rozpuszczonego na patelni masła dodać boczek oraz drobno pokrojone warzywa: cebulę, selera i marchew. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula nabierze jasnozłotego koloru. Dodać mięso mielone i podsmażać do jednolitego koloru. Dodać goździki, cynamon i świeżo zmielony czarny pieprz. I wymieszać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i doprawić solą. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 ½ godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja uznałam, że to strasznie długo i gotowałam około 40 minut.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • ½ szklanki mąki
  • sól, gałka muszkatołowa

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wymieszać przygotowane sosy. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je cienką warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Posypać parmezanem i położyć następną warstwę płatów. Powtarzać czynności, aż na blasze znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostawić trochę sosu do polania z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Lasagne z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

6

Lasagne z porem i dynią

aronia aronia
Wiem co jem

37

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁ…

duszek duszek
Potrawy regionalne

9

Lasagne z bakłażanem

figmara figmara
figowe smaki

12

LASAGNE BOLOGNESE

Laura Laura
Cafe Babilon

5

Lazania z dynią i mięsem miel…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

22

Moja wersja lasagne

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki