Kuch z migdałami
To ciasto pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Wpadło mi w oko, gdy po raz pierwszy przeglądałam książkę "Kuchnia polska- potrawy regionalne" H.Szymanderskiej. Zaciekawiło mnie to, że tak krótko się je piecze. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić, co wyjdzie z tego przepisu.
Po upieczeniu i ostudzeniu ukroiłam kawałek ciasta - i byłam mile zaskoczona, bo mimo krótkiego czasu pieczenia było dopieczone, a z polewy zrobiła się apetyczna skorupka. Ciasto jest bardzo smaczne, w smaku przypomina sękacz.
To moja kolejna propozycja do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
Składniki :
- 3 jajka
- 175 g cukru
- 250 g mąki
- 150 g śmietany ( użyłam 22% )
- cukier waniliowy ( zastąpiłam 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego )
- pół paczki proszku do pieczenia ( dałam 2 płaskie łyżeczki )
polewa :
- 200 g płatków migdałowych
- 175 g cukru
- 175 g margaryny
Wszystkie składniki ciasta zmiksować - ja najpierw ubiłam jajka z cukrem, potem nadal miksując dodawałam na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, na końcu wlałam ekstrakt z wanilii.
Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - moja forma ma wymiary 30x25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C i piec przez 10 minut.
W tym czasie na gorącej patelni wymieszać składniki polewy.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim równomiernie polewę i z powrotem włożyć do piekarnika. Piec kolejne 10 minut.