Krokiety z prażoną czerwoną kapustą
            Dla mnie Wigilia Bożego Narodzenia przesiąknięta jest smakami dzieciństwa. Jako dorosły już człowiek mam w pamięci bardzo mocno zakorzenione zapachy i aromaty tego magicznego czasu. Od samego rana dom był przepełniony zapachem barszczu, smażonego karpia i makówek pieczołowicie mieszanych przez mamę, notabene nie znosiłam ich. Moje zadanie ograniczało się wtedy głównie do biegania po świeży bochenek chleba do pobliskiej piekarni, lepienia uszek i podjadania wigilijnych smakołyków. Mój dom wypełnia dziś równie cudowny zapach, kapuściano-jabłkowy, z aromatem octu i nutką goździków. Postanowiłam tchnąć nowe życie w tradycję wigilijnych krokietów, zamieniając dość ciężką kiszoną kapustę z grzybami na prażoną czerwoną z dodatkiem jabłek i rodzynek. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu https://zpierwszegotloczenia.pl/ . 
  Składniki na 6-8 porcji Czas przygotowania: 10 min + 1 i 1/2 h duszenie
Farsz z czerwonej kapusty 
 1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka 
200 g rodzynek 
150 g margaryny Palma maślany smak
300 g jasnego cukru brązowego 
300 ml jabłkowego octu winnego 
1 łyżeczka cynamonu 
1/2 łyżeczki mielonych goździków 
sól, pieprz 
Krokiety 
 100 g mąki pszennej
300 ml mleka 
szczypta soli 
4 jajka 
2 łyżki roztopionej margaryny Palma maślany smak 
200 g bułki tartej 
olej rzepakowy Kujawski do smażenia 
 Przygotowanie: 
 
 
 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki 4. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem 5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną octową, przykrywamy mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy 6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć 7. W czasie kiedy kapusta się praży przygotowujemy naleśniki, mikserem mieszamy mleko, mąkę, 2 jajka, roztopione 2 łyżki margaryny i szczyptę soli, smażymy naleśniki na oleju rzepakowym 8. Na zimne naleśniki nakładamy dużą łyżkę przestudzonej kapusty, zwijamy jak krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor, podajemy z gorącym barszczem 
 Krokiety w nowocześniejszym wydaniu! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 