Kralarepki faszerowane mięsem z indyka

Kralarepki faszerowane mięsem z indyka

Dotychczas nieraz faszerowałam cukinie, papryki czy bakłażany, ale nie próbowałam tego robić z kalarepkami. Byłam ciekawa jak będą smakować, zwłaszcza że do tej pory jadłam kalarepę tylko surową i może raz czy dwa w zupie jarzynowej ;) Miałam wprawdzie ochotę na jakąś wegetariańską wersję farszu, ale Małżon stanowczo zaprotestował, stanęło więc na mielonym mięsie z indyka, którego porcję akurat miałam w zamrażarce.
Starałam się, by danie to było możliwie lekkie i małokaloryczne, mimo że potrawa sama w sobie jest dość „swojska” ;)
Zwykle nie zagęszczam sosu do faszerowanych warzyw, jednak w tym wypadku aksamitny sos bardzo pasował, pomimo że użyłam mleka zamiast śmietany :)

Zdjęcie - Kralarepki faszerowane mięsem z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KALAREPKI FASZEROWANE MIĘSEM Z INDYKA
(3 porcje)

  • 3 duże kalarepki,
  • 300g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta suszonego oregano,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • 1 białko jaja, sól i pieprz,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 czubata łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka oleju


Kalarepki obrać, pamiętając, że w dużych okazach na dole mogą znajdować się włókna, trzeba więc obierać je nieco grubiej. Dół lekko ściąć, żeby kalarepki były stabilne. Wierzch również lekko ściąć, a następnie wydrążyć środek – ja początkowo próbowałam łyżką do robienia kulek z owoców, ale okazała się zbyt giętka i ostatecznie posłużyłam się zwykłą lecz porządną łyżeczką do herbaty ;) Miąższu wydrążyć tyle, żeby ścianki miały grubość maksymalnie 1 cm.
Miąższ z jednej kalarepki posiekać i dodać do miski z mielonym mięsem. Pozostały miąższ można wykorzystać do sałatki lub zamrozić i później dodać np. do zupy jarzynowej.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski z mięsem i posiekaną kalarepką dodać cebulę z czosnkiem, 1 łyżkę koperku, oregano i bazylię, białko jaja oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i tak powstałym nadzieniem napełnić hojnie kalarepki, po czym umieścić je w garnku lub w głębokiej patelni. Na dno wlać bulion i całość dusić pod przykryciem przez około 35-40 minut. Po tym czasie kalarepki wyjąć, a do pozostałego bulionu dodać mleko wymieszane z mąką. Zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać kalarepki i posypać pozostałym koperkiem.


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Kategorie przepisów