Kotlety schabowe na smalcu
            Oh, czemu akcja Gotujemy po polsku! trwa tylko kilka dni?! Mam jeszcze tyle przepisów, a tu już 17. listopada i koniec akcji! Także dzisiaj trochę więcej, niż zwykle, a zaczynając: najzwyklejszy w świecie schabowy. ALE CZY WIECIE, że kotlety schabowe powinno się smażyć TYLKO I WYŁĄCZNIE NA SMALCU? Tak mówią przepisy kuchni staropolskiej i - wierzcie mi - mają rację!
Kotlety schabowe na smalcu
- kilka kotletów schabowych
 - 2 jajka
 - sól, pieprz
 - bułka tarta do obtaczania
 - smalec do smażenia (ok. 0,5 kostki)
 
Kotlety porozbijać tłuczkiem. Jajko rozbełtać razem z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody. Kotlety moczyć w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym smalcu.
Usmażone w taki sposób, mają trochę inny smak, niż smażone na oleju lub margarynie!

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl
            