Kotlety schabowe na smalcu

Kotlety schabowe na  smalcu

Oh, czemu akcja Gotujemy po polsku! trwa tylko kilka dni?! Mam jeszcze tyle przepisów, a tu już 17. listopada i koniec akcji! Także dzisiaj trochę więcej, niż zwykle, a zaczynając: najzwyklejszy w świecie schabowy. ALE CZY WIECIE, że kotlety schabowe powinno się smażyć TYLKO I WYŁĄCZNIE NA SMALCU? Tak mówią przepisy kuchni staropolskiej i - wierzcie mi - mają rację!

Kotlety schabowe na smalcu

  • kilka kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • smalec do smażenia (ok. 0,5 kostki)

Kotlety porozbijać tłuczkiem. Jajko rozbełtać razem z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody. Kotlety moczyć w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym smalcu.

Usmażone w taki sposób, mają trochę inny smak, niż smażone na oleju lub margarynie!

Zdjęcie - Kotlety schabowe na  smalcu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Kotlety schabowe na  smalcu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów