Kluski ziemniaczane

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję kluski ziemniaczane - przepis mojej teściowej z moimi modyfikacjami. Moja babcia podawała kluski ziemniaczane z kiszoną kapustą.U teściowej nauczyłam się jeść kluski z twarogiem - i tak zostało...
Składniki:2 kg ziemniaków2 jajka1/2-1 i 1/2 szklanki mąki żytniej (720)300g słoniny wędzonej300g kiełbasy2 kostki twarogu - 500 g
Ziemniaki utrzeć na drobnej tarce, osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać krochmal, który się osadził na dnie naczynia z sokiem z ziemniaków, jajka, mąki tyle, że uzyskać dość gęste ciasto.Słoninę posiekać drobno, wytopić, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, smażyć do zrumienienia.W dużym garnku zagotować wodę z solą.Obok ustawić na małym gazie płaski garnek wypełniony wodą do połowy, położyć na nim stalową miskę.Do formowania klusek używam specjalnej formy z dziurkami - w Toruniu można kupić formę stalową, plastikową albo drewnianą. Dawniej kładło się kawałek ciasta na deseczce i odcinało podłużne kluseczki nożem do wrzątku.Kluski gotować w większym garnku, przekładać do miski obok, polewać kolejne porcje kiełbasą ze słoniną.Podawać posypane pokruszonym twarogiem albo z dodatkiem kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami rok temu na blogu:
Zdjęcie - Kluski ziemniaczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami dyniowe bułeczki z cynamonem

Przepisy z tych kategorii

8

Kluski czarne

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Bułeczki z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kotlet schabowy panierowany

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Babciny jabłecznik

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kluski śląskie

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Rogale Świętomarcińskie. Legen…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kołaczyki z serem i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowe kluski drożdżowe na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki wołowe w sosie cebulowym

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Fasolka po bretońsku

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Żeberka w kiszonej kapuście w…

Laura Laura
Cafe Babilon

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone