Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami

W moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami

(4 porcje)

Przygotowanie: 45 min

Składniki:

  • 4 spore filety z karpia
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
  • 40 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej Kujawski z cytryną i bazylią do smażenia
  • mak do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
  2. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski  i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty , lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filet).
  4. Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carp with horseradish mousse and roasted almonds

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 carp fillets
  • 100 ml cream 36%
  • 3 teaspoons horseradish cream
  • 40 g mascarpone cheese
  • a handful of toasted flaked almonds
  • salt and pepper
  • juice of half a lemon
  • Kujawski oil with lemon and basil for cooking
  • poppy seeds for sprinkling

 Preparation:

  1. In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook for 5 minutes.
  2. Strain through a fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice.
  3. In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add carp fillets skin side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn the fillets over and cook for another 2 minutes, or until cooked (check the thickest part of the fillet).
  4. Place the fillets on plates with horseradish mousse, sprinkle with poppy seeds and toasted almonds and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów